Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.

Feest in Harskamp: vijf jaar Metje

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de eerste bewoners verhuisden naar het splinternieuwe gebouw Metje in de wijk Smachtenburg in Harskamp. De opening betekende nieuwe vormen van wonen en zorg voor Harskamp. Inmiddels is Metje helemaal deel van het dorp.

Bewoners, naasten, medewerkers en vrijwilligers vieren het vijfjarig jubileum met taart en ander lekkers. In het voorjaar zal er een feestweek zijn met extra activiteiten. Metje is een thuis voor tientallen mensen. Mien van de Krol (88) verhuisde vijf jaar geleden vanuit woon- en zorgcentrum de Stolpe naar een woning met verpleeghuiszorg op de begane grond van Metje: “Ik vind het hier heerlijk vrij wonen en tegelijkertijd geniet ik ervan dat de wijk Smachtenburg steeds verder wordt gebouwd. In het begin moest ik wennen, maar nu voel ik me helemaal thuis. Ik kom oorspronkelijk niet uit Harskamp, maar voel me absoluut geen buitenstaander.”

De verpleeghuiszorg bestaat uit drie woningen, met elk zeven of acht bewoners. Zij krijgen 24-uurszorg van een klein en vast team medewerkers. Er is een gezamenlijke huiskamer, een prettige binnentuin met kippen en ieder heeft een eigen appartement. Iedereen mag in Metje goede zorg verwachten, maar ook wordt met elke bewoner gezocht naar een betekenisvolle invulling van de dag. Familie en andere naasten houden in een belangrijke rol bij het wonen in Metje. Lees meer over verpleeghuis Metje.

Seniorenappartementen
De eerste verdieping van Metje telt tien huurappartementen van Woonstede, met zorg aan huis. Hier woont Jan van den Brink (73). Als geboren en getogen Harskamper heeft hij veel aanloop. “En verder doe ik mee aan alle activiteiten hier, dat vind ik heerlijk. Ik vind het vooral prettig dat ik mijn eigen plek heb, met een mooie badkamer, mijn eigen bed en een balkon waarop ik zomers lekker buiten zit. Mijn boodschappen bestel ik via de laptop, daar krijg ik hulp bij, en die worden netjes thuis afgeleverd. En het thuiszorgteam houdt goed mijn gezondheid in de gaten. Ik vind het fijn om in het dorp te kunnen blijven wonen.” Lees meer over de seniorenappartementen bij Metje


Vanuit Metje verzorgt het thuiszorgteam van Opella in het hele dorp en de omgeving wijkverpleegkundige thuiszorg. In het wijkservicecentrum op huisnummer 1 worden activiteiten gehouden voor de bewoners van Metje en iedereen uit het dorp die het leuk vindt om mee te doen aan bijvoorbeeld sjoelen, de wandelclub, bloemschikken, bewegen voor ouderen of de Bijbelkring. 

Vijfjarig bestaan
Het gebouw Metje is genoemd naar mevrouw Metje Onderstal. Zij heeft, samen met een zus en twee broers, veel betekend voor Harskamp en haar inwoners en maakte zich sterk voor zorg in Harskamp. Zelf moest zij voor verpleeghuiszorg nog uit het dorp weg, omdat dat destijds in Harskamp niet mogelijk was. Met de start van Metje vijf jaar geleden kan je ook met intensieve zorg in Harskamp blijven wonen. Genoeg reden dus om het vijfjarig bestaan te vieren. “Want”, zegt mevrouw Van de Krol, “een beter plekje om in Harskamp te wonen is er niet.”