Bestuur en organisatie

Opella heeft een raad van bestuur en een raad van toezicht. Lees hier wat de leden drijft als bestuurder of als toezichthouder van Opella.

André Kok, bestuurder

"De ouderenzorg was voor mij ‘liefde op het eerste gezicht’, na jarenlang in andere sectoren dan de zorg te hebben gewerkt. Dat heeft met drie onderwerpen te maken die me na aan het hart liggen. Ten eerste kom je heel dicht bij mensen. Welzijn en een goede gezondheid is een wens van alle mensen. Bij klanten kom je een kwetsbaarheid tegen die me elke keer weer raakt als zij me een inkijk geven in hun leven. Dat kan zijn in een gesprekje, soms in een lied wat iemand zingt en weer een andere keer één enkele glimlach of een traan.
Daarnaast is het werken in de zorg mooi door alle mensen die er werken. Ik ken geen sector waar mensen met zoveel passie werken. Ik ben dan ook trots op alle collega’s met wie ik mag samenwerken.
Tenslotte is de zorgsector enorm in beweging. Het is een zeer dynamische omgeving waarin veel verandert en waar verbeteringen en innovaties hoog nodig zijn. De zorgstandaard in Nederland is erg hoog. Dat moet zo blijven, maar we moeten de zorg wel anders organiseren. Dat vraagt niet alleen iets van zorgorganisaties, maar ook van de samenleving. Daarbij geloof ik dat samenwerken essentieel is om dit voor elkaar te krijgen. Mijn persoonlijke motto is: ‘Ieder mens is door God de Vader uniek geschapen, gewild en zeer geliefd’. Zo wil ik naar ieder mens kijken en vanuit die inspiratie bieden we bij Opella zorg en hulp aan alle mensen die dat nodig hebben."  

 

Opella heeft ook een raad van toezicht

Kees Slingerland, voorzitter raad van toezicht
“Het is voor mij belangrijk om maatschappelijk actief te zijn. Wat ik leer, stel ik graag breed beschikbaar. Bijvoorbeeld als voorzitter van de raad van toezicht van Opella. De klant is bij Opella voortdurend het startpunt van het denken en niet het systeem of de zorg. Dat spreekt mij aan en is ook hard nodig. Van dichtbij maak ik dat mee met mijn moeder, die onlangs de lastige stap heeft gemaakt van zelfstandig naar beschermd wonen. Een ingewikkelde transitie, waarbij het essentieel is dat je vanuit de persoon kijkt wat de beste keus is en wat iemands mogelijkheden zijn. Ik vind het aantrekkelijk dat Opella wil vernieuwen, zodat de klant beter uit is.”

Kees is in het dagelijks leven directeur bij Automotive Center of Expertise, kenniscentrum in samenwerking tussen hbo en bedrijfsleven.
Aandachtsgebieden binnen raad van toezicht: strategie en bedrijfsvoering.

 Jan Willem te Ronde, lid raad van toezicht
“Opgegroeid in een Bennekoms gezin ben ik vanaf mijn jeugd bekend met de zorgsector in het algemeen en Opella in het bijzonder. Het innovatieve karakter van Opella blijkt uit een proactieve houding: de organisatie wacht niet af wat haar overkomt, maar oefent invloed uit en vaart haar eigen koers. Met mijn kennis en expertise binnen de financiële sector van de zorg kan ik een relevante toegevoegde waarde bieden aan Opella. Daarbij kijk ik breder dan de financiële kant. Als ik denk aan goede zorg komt bij mij de opmerking naar boven van een verpleegkundige die een kennis van mij verzorgde. Zij typeerde goede zorg als 'het ontdekken van de vraag achter de vraag'. Naast het verlenen van professionele zorg is ruimte voor persoonlijke aandacht daarbij onmisbaar. Ik sluit mij daar geheel bij aan."

 

Jan Willem is in het dagelijks leven manager control a.i. bij Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Aandachtsgebieden binnen de raad van toezicht: financiën en control (lid auditcommissie).

Mark Scholten, lid raad van toezicht
“Ik ben als innovator jarenlang werkzaam geweest in het bedrijfsleven en wil die kennis graag inzetten voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Vanuit huis kreeg ik passie mee voor vernieuwing én voor mensen die zorg nodig hebben. Sinds vijf jaar geef ik dat handen en voeten bij de GGZ-organisatie waar ik werk en nu ook bij Opella als toezichthouder. Ik heb een klik met Opella. Ik zie mensen met hart voor klanten, gebaseerd op een christelijke grondslag. Dat vind ik interessant.
Innovatie is binnen de zorg minder vanzelfsprekend dan in het bedrijfsleven. Terwijl innovatie, zoals technologie, het leven van mensen kan veraangenamen, zonder dat menselijke waarden en warmte verdwijnen. Ik vind overigens de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg heel goed, al doet berichtgeving in de media soms anders vermoeden. Persoonlijk zie ik dat terug in de zorg voor mijn broer, die het syndroom van Asperger heeft en in een zorginstelling woont met mensen met dezelfde kenmerken. Je voelt de liefde die er daar voor hem is.”

 
Mark is in het dagelijks leven programma manager innovatie door eHealth bij ActiVite.
Aandachtsgebied binnen de raad van toezicht: innovatie.  

Marika Abel van Nieuwamerongen, lid raad van toezicht
"Gevoelige maatschappelijke vraagstukken worden bij Opella niet uit de weg gegaan. Het gaat dan om vragen als: wat is nodig om ouderen een waardevol leven te geven; wat is noodzakelijke zorg; hoe verhouden de belangen van de ene cliënt/bewoner zich tot die van de andere. Graag wil ik vanwege die open houding van medewerkers en bestuur, samen met de andere leden van de raad van toezicht, mij inzetten voor mensgerichte, houdbare en duurzame zorg en ondersteuning van de cliënten/bewoners van Opella."

"Kennis van zorg en dienstverlening heb ik opgedaan in verschillende functies: van verpleegkundige tot bestuurder; van extern toezichthouder (IGJ) tot intern toezichthouder (medezeggenschap cliënten en ouderenzorg)."

Marike is in het dagelijks leven betrokken bij verschillende organisaties als vrijwilliger bijvoorbeeld lid van een cliëntenraad van een ziekenhuis en een eerstelijns organisatie. En als adviseur, klankbordlid betrokken bij vraagstukken domein overstijgend werken en ouderenzorg. Aandachtsgebied binnen de raad van toezicht: Zorg. (lid Auditcommissie)

Annemiek de Jonge, lid raad van toezicht

"Alle mensen willen zin en betekenis geven aan hun bestaan. Juist als je ouder wordt of zorg behoeft, kunnen zingevingsthema’s steeds meer aandacht van je vragen. Als theoloog en onderzoeker ben ik gefascineerd door de manier waarop aandacht geven aan dit domein van mens-zijn, cliënten het gevoel kan geven gezien te worden en medewerkers kan helpen werkplezier te hebben en te houden. Het is wat mij betreft dan ook heel mooi dat Opella expliciet aandacht wil geven aan haar eigen identiteit als christelijke organisatie, maar ook aan verschillend gekleurde identiteiten en zingevingsprocessen van haar medewerkers en cliënten."

"Ik hoop vanuit mijn expertise op het vlak van (christelijke) identiteit en zingeving mij steentje bij te dragen aan goede zorg vanuit Opella. Zorg die oog heeft voor de hele mens."

Annemiek is in het dagelijks leven senior-onderzoeker Zorg en Zingeving aan Hogeschool Viaa in Zwolle. Aandachtsgebied binnen de RvT: Identiteit

 

Organogram

Secretariaat raad van toezicht en raad van bestuur

Postbus 677, 6710 BR Ede
E-mail: secretariaatopella@opella.nl