Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Klant Opella Thuiszorg

Thuis geven met domeinoverstijgend werken

De zorg voor kwetsbare ouderen in Nederland is ingewikkeld. Wie zelfstandig wil blijven wonen, krijgt te maken met een scala aan professionele hulpverleners in de domeinen zorg, welzijn en wonen. Opella wil de zorg en ondersteuning samenhangend organiseren met één klant, één plan, één arrangeur, die kan handelen over alle domeinen heen. Kortom: we willen thuis geven door domeinoverstijgend te werken.

Video Cor Deelen

Bekijk de video van Cor Deelen en zijn zoon Henk.
Henk maakt het samen met professionals mogelijk dat zijn vader met dementie thuis blijft wonen. "Mijn vader is een individu en niet zomaar een cliëntnummer."


Wat is thuis geven met domeinoverstijgend werken

Opella wil thuis geven aan haar klanten. Dat betekent écht snappen wat iemand nodig heeft om zijn of haar eigen leven te kunnen leiden. We hebben oog en oor wat voor deze persoon echt belangrijk is en wat hem of haar voldoening geeft. Bij echte aandacht voor mensen krijg je ook zicht op onuitgesproken verwachtingen en kun je antwoorden bieden die helpen. Opella doet dat met één klant, één plan, één arrangeur. Daarbij zijn we op weg om klantvolgend dwars door de domeinen van gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor heen te werken.

De arrangeur is een hbo-opgeleide professional, bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of casemanager dementie, die zorg en ondersteuning kan inzetten uit verschillende financiële stromen. De arrangeur gaat daarbij uit van wat voor de klant belangrijk is. En wat de klant zelf kan doen, samen met familie en het eigen netwerk, met voorzieningen in de wijk, met hulpmiddelen en zorgtechnologie en waar nodig met professionals.

We keren daarbij terug naar de basis: 'hoe doe je het thuis?'. Daarmee los je niet alles meteen op, maar je gaat anders kijken naar dagelijkse uitdagingen van het leven en probeert ze hanteerbaar te maken. Houding en gedrag van zorgprofessionals is daarbij van groot belang. Thuis geven aan mensen is doen wat nodig is om mensen in hun ziekte of beperking zo lang als nodig is te ondersteunen, ongeacht de systemen en financiering. De komende jaren wil Opella voor al haar klanten de zorg en ondersteuning op deze wijze organiseren. 


Goed Gevoed in Beweging 
Onderdeel van Thuis geven is het onderzoek Goed Gevoed in Beweging, een onderzoek naar het effect van voedings- en beweegadviezen bij kwetsbare ouderen. Lees meer over Goed Gevoed in Beweging.


Thuis geven met domeinoverstijgend werken in praktijk
Hoe ziet thuis geven met domeinoverstijgend werken eruit in de praktijk? We laten voorbeelden zien aan de hand van praktijksituaties.

Het verhaal van Cor Deelen

Animatie Anna van der Veer        

Animatie John van Leeuwen   

Animatie Meike Müller

 

Thuis geven met domeinoverstijgend werken in de media
Bekijk wat Opella en anderen de afgelopen jaren publiceerden over thuis geven met domeinoverstijgend werken

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van Thuis geven met domeinoverstijgend werken? Hier leest u de laatste nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden, dan krijgt u elk kwartaal deze nieuwsbrief in uw mailbox. 

Aanmelden nieuwsbrief Thuis geven