Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Marcel Wielhouwer

Wat voorbij is…

Geschreven door: Ethiekadviseur en geestelijk verzorger Marcel Wielhouwer

Een goede vriend stuurde mij vorige week een liedje van Karin Bloemen. Met de techniek van tegenwoordig gaat dat heel handig: twee klikken op de telefoon en je hoort de cabaretière zingen over

“Wat voorbij is en vergaan
is niet weg, niet echt vergeten
alles blijft bestaan.”

Je kunt daar heel blij mee zijn. Sommige herinneringen draag je een leven lang met je mee. Als je ouder wordt, ontdek je vaak nog meer hoe waardevol ze zijn. Het voorbeeld dat je moeder je gegeven heeft. De mooie jaren met je vriendin, waar je nu nog zoveel kracht uit put.
Zoals Karin Bloemen ook verder zingt:

“Al wat jij deed
en wat jou is aangedaan
al je huilen, al je lachen
alles blijft bestaan.”

Er zijn ook herinneringen die je liever vergeet. Ook die blijven soms nog bestaan:

“Soms weet je,
alleen en zonder zelfbedrog
wat voorbij is raak je toch niet kwijt.”

Het is zelfs zo, dat veel mensen bij het ouder worden last hebben van vervelende herinneringen. We schamen ons over iets dat gebeurd is. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de ouderen met de vraag zit of ze het wel goed gedaan hebben. Helemaal niet zo gek dus, als je soms ook last hebt van wat voorbij is.

Het helpt meestal als we toch een keer de stap durven nemen om erover te praten. U bent niet de enige die ergens mee kan zitten. Het hoeft niet om meteen het hele verhaal op tafel te leggen. Een eerste stap is om de vraag te stellen. Bijvoorbeeld aan de verzorgende die bij u komt. De vraag dat u graag met iemand eens rustig zou praten over wat u bezighoudt. Dan kan de verzorgende met u meedenken wie dat kan zijn. Iemand uit uw omgeving die u in vertrouwen kunt nemen, een vrijwilliger die tijd en aandacht voor u wil hebben. Of een deskundige die luistert naar uw levensverhaal.

Gelukkig wordt het steeds gewoner gevonden dat daar tijd en aandacht voor komt. Mensen worden er beter van, als ze het kunnen hebben over wat voorbij is!

 

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.