Verschil maken

Geschreven door: Verpleegkundige in de wijk Petra Saedt

Wanneer mensen horen dat ik in de thuiszorg werk, dan is vaak de eerste reactie: “Oh wat knap dat jij dat doet! Ik zou er niet tegen kunnen hoor, dat billen afvegen en die mensen wassen!”

Het verzorgen van mensen hoort inderdaad tot de werkzaamheden van mij en mijn team, maar dat is maar een klein onderdeel.

Een paar weken geleden is een zorgvrager overleden nadat wij hem drie jaar lang, twee keer per dag samen met zijn toegewijde echtgenote hadden verzorgd. Hij had de ziekte van Parkinson. Op de dag van zijn overlijden, hebben mijn collega’s hem samen met zijn echtgenote de laatste zorg verleend. Op de rouwkaart werden wij bedankt voor de samenwerking.

Zonder inzet van de thuiszorg van Opella had deze man niet tot het eind van zijn leven in zijn eigen (t)huis kunnen blijven wonen. Zonder inzet van ons was zijn echtgenote, die al heel lang zijn mantelzorger was, waarschijnlijk overbelast geraakt.

Met onze inzet waren wij als team in staat verschil uit te maken. Verschil in geluk, welzijn, gezondheid en liefde. Daar staan wij voor als team en dat maakt dat thuiszorgmedewerkers door weer en wind, ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat, feestdag of geen feestdag, zorg verlenen.

Wij maken dat verschil.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.