Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Deelnemers leefstijlprogramma

Ouderen willen fit blijven met ProMuscle in de Praktijk

Soepel opstaan uit een stoel en zonder moeite de trap oplopen. Ouderen die meedoen aan leefstijlprogramma ProMuscle in de Praktijk verwachten dit nog een tijd zelfstandig te kunnen doen. Afgelopen maand is er in Bennekom en Ede een groep vijfenzestigplussers gestart met deelname aan dit innovatieve leefstijlprogramma. De combinatie van krachttraining met eiwitrijke voeding bevordert de spierkracht en -functie waardoor ouderen langer zelfredzaam blijven.

Het doel van het project ProMuscle in de Praktijk is om ouderen te helpen zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. Door middel van een leefstijlprogramma  helpen we ouderen hiermee. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de combinatie van krachttraining en voldoende eiwit in voeding helpt om spieren gezond te houden. In het project is een leefstijlprogramma ontwikkeld waar deze elementen in zitten. 
 
Het leefstijlprogramma
Het programma bestaat uit twee opeenvolgende periodes van 12 weken. In de eerste periode ontvangen deelnemers twee keer per week krachttraining en voedingsadvies met eiwitrijke producten. In de tweede periode worden de deelnemers gestimuleerd om de nieuwe leefstijl vol te houden met behulp van lokale faciliteiten. Fysiotherapeut Ymkje Alofs van Opella traint twee keer per week met de groep ouderen. “Het doel is dat ouderen langer fit en zelfstandig blijven. Hiervoor gebruiken we een combinatie van krachttraining en het eten van voldoende eiwitten. Krachttraining en eiwitrijk eten vergroten de spiermassa. Die heb je nodig bij bijvoorbeeld het traplopen of opstaan uit een stoel.” De twee groepen die in maart gestart zijn worden opgedeeld in twee groepen. Een groep die het leefstijlprogramma volgt en de andere groep dient als controlegroep. De spiergezondheid en kwaliteit van leven van beide groepen vergelijken we met elkaar op meerdere tijdspunten. Zo kunnen de effecten van het programma in de praktijk in kaart worden gebracht.

Preventieve zorg
In Apeldoorn, Epe, Ermelo en Harderwijk deden tot nu toe al 122 deelnemers mee aan ProMuscle in de Praktijk. Door de start in Ede, wat de laatste locatie is binnen dit project, komen er nog 40 mensen bij. De organisatie ligt bij Opella en de gemeente Ede. Léon Meijer, wethouder Food in Ede “Met ons voedselbeleid zetten we in op gezonde en fitte bewoners. Dit project is een mooi voorbeeld van preventie. We zorgen dat ouderen gezond leven en daarmee kunnen we tegelijk dure (ziekenhuis)zorg voorkomen.” Partners in dit project laten zorgprofessionals en inwoners kennis maken met nieuwe ontwikkelingen in voeding en gezondheid. Zo ontwikkelen GGD-Noord Oost Gelderland en Sportservice Ede diverse lokale activiteiten op gebied van voeding en beweging. 

Samenwerking in de zorg
ProMuscle in de Praktijk wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (coördinator). En ook door: de Stichting Alliantie Voeding in de Zorg, FrieslandCampina, Innopastry (Patisserie Unique) en Zilveren Kruis. Daarnaast wordt samengewerkt met de academische werkplaats AGORA, GGD Noord- en Oost Gelderland en UMCU. Het programma wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Opella (Ede) en Zorggroep Apeldoorn en omstreken. En ook met: Viattence (Heerde) en Zorggroep Noordwest Veluwe (Harderwijk en Putten). ProMuscle in de Praktijk is een meerjarige publiek-private samenwerking, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food. Het programma loopt tot eind 2018.