Bouwterrein Elias Opella Baron van Wassenaerpark

Nieuwbouw Elias van start in Bennekom

Op het Baron van Wassenaerpark is zorgdienstverlener Opella gestart met haar laatste nieuwbouw in deze wijk. De tijdelijke bouw van revalidatiecentrum het Baken wordt vervangen door een nieuw pand, dat de naam Elias krijgt. Net als de andere gebouwen een naam die verbonden is aan de geschiedenis van het park. Met de bouw sluit Opella twintig jaar bouwen af op het Baron van Wassenaerpark. 

De afgelopen weken zijn de voorbereidingen voor de bouw van Elias uitgevoerd. Er is gestart met het boren van de funderingspalen. De planning is dat Elias in september 2021 wordt opgeleverd, waarna de verhuizing plaatsvindt. Daarna wordt de tijdelijke bouw van het Baken verwijderd en komt daarvoor in de plaats uitbreiding van het groen in het park. Aannemer Van Wijnen wil de bouwoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperken. Vanwege de coronamaatregelen was er geen feestelijk moment rondom de start van de bouw. De hoop is dat in het najaar de mogelijkheid kan worden gegeven om in kleine gezelschappen de bouwplaats te bezoeken. 

Revalidatie, verpleeghuis, behandeling

In Elias kunnen mensen straks revalideren, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname. Deze revalidatie vindt nu plaats in het tijdelijke Baken. Op de tweede etage van Elias realiseert Opella verpleeghuiszorg. Ook biedt Elias dagbesteding voor zelfstandig wonende ouderen, een restaurant met beperkte winkelfaciliteiten en behandeling door de specialisten ouderengeneeskunde (artsen), psychologen en therapeuten van Opella, zoals fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek.

De geschiedenis van het Baron van Wassenaerpark

De naam Elias is afgeleid van Walraven Elias Johan van Wassenaer (1827-1905). Hij kreeg met zijn vrouw Carolina Adriana Albertina Jacoba van Balveren vier kinderen, onder wie Karel Gerrit Willem van Wassenaer (1864-1946). Karel trouwde met Machtella van Lynden (1880-1943). Dit echtpaar heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Opella in Bennekom. De baron schonk een stuk van zijn landgoed aan de Johanniter Orde. Op de grond werden het streekziekenhuis en de verpleeghuizen De Breukelderhof en De Halderhof gebouwd. De verpleeghuizen werden later onderdeel van Opella. Aan het begin van de 21ste eeuw werd gestart met herontwikkeling van het terrein langs de A12, dat we nu kennen als het Baron van Wassenaerpark. Het park is nu een prettige woonwijk voor jong en oud, met zorg van Opella binnen handbereik.