Naar homepage
Naar homepage
Diana Bouwmeester

Kwaliteit van leven

Geschreven door: Verpleegkundige Diana Bouwmeester

Dat is een uitdrukking die ik vaak hoor en iedereen heeft er zijn eigen mening over wat kwaliteit van leven is. Dat is natuurlijk voor iedereen ook heel verschillend. 

Maar als je dement bent heb je in de ogen van veel mensen blijkbaar geen kwaliteit van leven meer. Onlangs hoorde ik een vriend op een verjaardag nog zeggen: ”Als ik dement wordt, mogen ze mij een pil geven.”
Enerzijds begrijp ik die angst om dement te worden wel, maar anderzijds word ik boos omdat ik nog zoveel kwaliteit van leven zie bij onze bewoners. Het is alleen zo dat we kwaliteit van leven afmeten naar onze eigen maatstaven en die zijn niet te vergelijken met die van iemand die dement is.

Wat is dan die kwaliteit van leven?
Als je verre reizen kan maken? Of als er 80 ‘vrienden’ op je feestje komen? Als je dure merkkleding kan kopen? Een groot huis? Elke maand een concert bezoeken?
Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik zie onze bewoners genieten als ze een paar uurtjes naar de kinderen zijn geweest, of lekker buiten in het zonnetje zitten. Als de kinderen en kleinkinderen op hun verjaardag komen met taart, of als ze complimentjes krijgen dat ze er mooi uit zien. Ik zie ze genieten van muziek en van huisdieren die op bezoek komen. Lekker eten. Kortom er zijn veel dingen waar de bewoners van genieten, maar daarvoor moet je door hun ogen kijken en naar hun lichaamstaal kijken.

Wij moeten ook geen verkeerde verwachtingen hebben zoals de volgende dag vragen: ”Was de verjaardag van uw kleindochter gezellig gisteren?” Die herinnering is er jammer genoeg dan niet meer, maar op het moment was het fijn.
Zo proberen we fijne momenten te creëren met eenvoudige dingen. En het geeft heel veel voldoening als we er een glimlach voor terug krijgen. Want wij kijken naar dingen waar we onze bewoners even heel gelukkig mee kunnen maken. Dan zien we dat er wel degelijk kwaliteit van leven is.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.