Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Marcel Wielhouwer

Het rijbewijs

Geschreven door: Ethiekadviseur en geestelijk verzorger Marcel Wielhouwer

Bij een rijbewijs zijn het misschien wel de twee spannendste momenten. Het eerste is als je jouw rijbewijs wilt halen. Het tweede is als je oud wordt en je rijbewijs moet verlengen. Ik weet het eerste maar al te goed uit eigen ervaring. Het rijbewijs had ik nodig voor mijn werk, dus er hing veel van af of ik het zou halen.

Ik kan me indenken dat hetzelfde geldt wanneer je voor de herkeuring moet. Een vereiste als je op oudere leeftijd je rijbewijs wilt verlengen. Ook al kun je niet meer zover, als je nog maar een tijdje kunt blijven rijden. Je hebt de auto nodig voor de boodschappen en voor een bezoekje aan de dokter of het ziekenhuis. Maar ook voor een ritje naar een goede vriendin of de kinderen.

Zelfs als de tijd komt, dat je niet meer mag rijden, kan een rijbewijs nog steeds een functie hebben. In een interview vertelde een tweeënegentigjarige vrouw met hoeveel plezier ze altijd auto had gereden. “Ik vond het heerlijk om overal naar toe te kunnen gaan. Ik heb mijn rijbewijs tot mijn negentigste gehad. Ik heb er zo van genoten, dat ik mijn rijbewijs heb meegenomen, toen ik naar het verpleeghuis ging. Af en toe haal ik het even uit de onderste la. Dan zeg ik met een glimlach ‘hebben we niet veel plezier gehad samen?’. “

Als we ouder worden, moeten we vaak afscheid nemen van wat soms vele jaren vertrouwd is geweest. Dat kan de auto zijn of het huis met de tuin, dat te groot is geworden. Dat kan de fiets zijn of verre reizen. Maar de herinneringen aan die tijd kunnen we wel meenemen. Soms vergeten we hoeveel die herinneringen voor ons kunnen betekenen. Bijvoorbeeld als we teveel bezig zijn met wat niet meer kan. Als we er bewust de tijd voor nemen, kan het ophalen van herinneringen een mooi moment worden. Herinneringen kunnen zo helpen om iets van geluk te ervaren, ook als het ouder worden zijn moeilijke kanten heeft. Het is een eenvoudige vraag, die je elkaar kunt stellen: waar heb je veel plezier aan gehad? Vaak beleef je dan samen weer iets van dat plezier!

Wat vindt u?

 Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.