Marcel Wielhouwer

Heimwee

Geschreven door: Ethiekadviseur en geestelijk verzorger Marcel Wielhouwer

Wie heeft er niet eens last van gehad? Het blijkt dat 90 procent van de Nederlanders wel eens heimwee heeft gehad. Het is niet alleen iets voor kinderen. Ik was zelf zo’n kind die pijn in z’n buik kreeg, toen ik de eerste keer ging logeren. Dit was in de schoolvakantie bij mijn oma. Ik had me op de logeerpartij verheugd, maar diezelfde avond zat ik in de bus terug naar huis. Later heb ik dat logeren ruimschoots ingehaald!

Ook als volwassenen kunnen we last hebben van heimwee. Misschien juist wel in deze zomerperiode. Vooral als je niet altijd meer kunt doen, wat je zoveel jaren hebt gedaan. Samen met je partner maakte je mooie reizen. Vele jaren had je een vertrouwde plek met de stacaravan op de camping. Het was een tweede huis voor je en de mensen om je heen werden je vertrouwd. Je genoot van het varen met je eigen boot op de meren. Of het hotel aan zee waar je een bekende gast was. Je bewaart er mooie herinneringen aan.

Tegelijk kun je dan iets van heimwee voelen. Het wegstoppen helpt niet, daar word je meestal somber van. Heimwee is een verlangen naar iets wat je vertrouwd was. Of naar iemand die veel voor je betekend heeft. Het is goed om het daarover te hebben. Het helpt vaak al om het met een ander te delen. 

Soms komen er dan onverwachte mooie momenten. Ook al zit er niet altijd meer een hele vakantie in. Vaak zijn er nog wel mogelijkheden om iets van dat vakantiegevoel te hebben. Er kan vaak meer dan je denkt. Ik herinner me nog het plezier van een man. Hij kon met een speciale rolstoel een paar uur echt op het strand zijn en genieten van de zee. Ook herinner ik me een mevrouw. Zij heeft vele jaren met veel plezier in een buurt gewoond, maar een bezoek was niet meer mogelijk. Maar wat genoot ze van de gemaakte video van haar woning en van het zien van de bekende buurt. Of samen nog een keer dat album met die vakantiefoto’s bekijken. Heimwee is een signaal om het te delen. Bijvoorbeeld met een vriend, familielid of de medewerker van Opella die bij u komt. Zodat je samen kunt ontdekken wat je verder helpt.

 

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.