Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.

Grijs en gelukkig?

Geschreven door: Ethiekadviseur en geestelijk verzorger Marcel Wielhouwer

Een paar weken geleden was het de internationale dag van geluk. Uit een peiling blijkt dat Nederland op de vijfde plaats staat van de wereldranglijst van gelukkigste landen. Mooie woorden en misschien heel herkenbaar. Het gaat goed met Nederland en veel dingen zijn goed geregeld. Zeker in vergelijking met veel andere landen. 

Als we ouder worden, krijgt geluk een andere betekenis. We kunnen ons geluk niet meer halen uit het werk dat we doen. We merken dat ons lichaam steeds meer beperkingen krijgt, ook al blijven we zo lang mogelijk bewegen. We moeten soms leren rondkomen met een klein pensioen of alleen met de AOW-uitkering.

Door ons leven heen blijven drie dingen belangrijk om ons gelukkig te voelen.

  • In de eerste plaats: een plezierig leven, waarin we de dingen kunnen doen die ons goed doen.
  • In de tweede plaats: een betrokken leven, waarin we iets kunnen doen wat nuttig is.
  • In de derde plaats: een betekenisvol leven, waarin we iets kunnen doen wat ook goed is voor anderen.

Deze drie dingen krijgen een andere invulling als ons leven verandert. Maar ook als we oud worden, willen we graag nog dingen doen die onze dag zinvol maken. Dat kunnen leuke en ontspannende activiteiten zijn, maar vooral ook iets dat voor anderen waarde heeft. Daar worden we het meest gelukkig van.

Dat geluk zit vaak in kleine dingen. Ook als we soms veel beperkingen hebben, kunnen we vriendelijk zijn, de ander een compliment maken, waardering uitspreken of samen met anderen taken uitvoeren die we niet meer alleen kunnen doen. Dat doet niet alleen de ander goed, het blijkt dat we er ook zelf een gelukkiger mens van worden. Geluk is de innerlijke houding waarmee we dan in het leven staan en zo ontstaan er vaak mooie contacten met de mensen om ons heen.
Het is de beste manier om anderen te laten zien, dat het kan: grijs en gelukkig!

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.