Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Froukje Davidse

Ga nooit met pensioen

Geschreven door: Pastoraal medewerker Froukje Davidse

Wanneer bent u met pensioen gegaan? Of ging u misschien met de vut? Misschien hebt u uw hele leven gewerkt en deed u dit met plezier. Als u altijd met plezier gewerkt hebt, dan was het misschien moeilijk om daar afstand van te doen. Het kan ook zijn dat u er juist aan toe was en er naar uit keek om meer tijd te hebben voor andere dingen.

De onderzoeker Dan Buettner deed een onderzoek naar de Bluezones; plaatsen op de wereld waar mensen relatief gezond en gelukkig op hoge leeftijd komen. Een van de conclusies die hij trok was dat het erg belangrijk is om datgene te blijven doen waar je hart sneller van gaat kloppen én waarin je van betekenis kunt zijn.

Als pastoraal medewerker bij Opella ondersteun ik teams en klanten bij vragen rondom zingeving: wat maakt de dag of het leven de moeite waard? Voor de ene persoon is dit een bezoekje aan de kinderen, voor de ander misschien kaarten maken voor een goed doel en weer een ander kun je wakker maken voor een visje van de markt. Datgene wat bijdraagt aan zinvol leven kan voor iedereen verschillend zijn.

Als u datgene gevonden hebt dat voor u zo waardevol is, probeer dit dan zo lang mogelijk vol te houden. Ga hiervan nooit met pensioen!

Ouderdom komt met gebreken. Soms betekent dit afscheid nemen van dierbare mensen, of van betekenisvolle activiteiten. Met pensioen gaan van datgene wat voor u van betekenis is, is soms geen eigen keuze. Wanneer u vragen hebt rondom dit thema bespreek het dan met iemand die dicht bij u staat. Medewerkers van Opella kunnen dan voor u een beroep doen op extra ondersteuning.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.