Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Marcel Wielhouwer

Aandacht kost geen tijd

Geschreven door: Ethiekadviseur en geestelijk verzorger Marcel Wielhouwer

“Aandacht maakt alles mooier”. Het zou heel goed kunnen dat u die uitdrukking een keer gehoord heeft. Een groot woonwarenhuis maakt er reclame mee voor zijn spullen. Het wil ermee laten zien met hoeveel zorg de spullen zijn gemaakt, die we kopen. Een bank, een stoel, een tafel, een bed wordt daarmee mooier. Eigenlijk is alles mooier als je beseft hoeveel zorg eraan besteed is. Zorg om het zo goed mogelijk voor jou te maken.

Als dat voor spullen geldt, dan zeker voor mensen. Aandacht zit vaak al in de kleine dingen. De verkoopster die mij even groet en dan ook aankijkt, als ik de winkel binnenkom. Iemand die even achterom kijkt en de deur voor mij openhoudt, zodat hij niet bijna in mijn gezicht knalt. Of een collega die een kop koffie voor mij meebrengt.

Vooral als we kwetsbaarder worden en ondersteuning of zorg nodig hebben, ervaren we hoe belangrijk aandacht is. We willen graag benaderd worden zoals bij ons past en wat ons verder helpt. We willen graag dat de ander dan ziet hoe ik het graag wil en wat voor mij het beste is. Dat is aandacht voor wie je bent en niet alleen voor wat er moet gebeuren.

Ik sprak met een verpleegkundige die bij mensen thuis zorg verleent. Zij vertelde dat ze aan mensen vroeg of ze graag een gesprekje wilden. Ze had de indruk dat er veel behoefte aan was en wilde daar meer aandacht aan geven. Zij en de mensen bij wie ze kwam, wisten ook wel dat daar niet alle tijd voor was. Maar ook dat echte aandacht geen tijd kost. Je bent er toch en dan kun je maar beter het ook hebben over wat er echt nodig is.

Dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Iemand met een Spaanse achtergrond vond het erg moeilijk dat zij met eigenlijk niemand hier in haar geboortetaal kon spreken. De verzorgende die daar aandacht voor had, schakelde een vrijwilligersnetwerk in. Een docent Spaans vond het fijn om regelmatig met iemand te kunnen spreken die het Spaans als moedertaal kende. Regelmatig ontmoeten zij elkaar.

Zo zijn er meer mensen die als vrijwilliger samen met medewerkers ouderen kunnen helpen bij waar zij behoefte aan hebben. Of dat nu een praatje maken is, nog één keer op het favoriete terras iets drinken of nog iets anders. Aandacht daarvoor geeft je dag soms net een beetje meer glans.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter over bovenstaande blog.