Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.

Muziekstoelen en Qwiek.up in verpleeghuizen Opella

Verpleeghuisbewoners van Opella kunnen op elk moment van de dag heel makkelijk genieten van hun persoonlijke muziek. Dankzij een financiële bijdrage van de Vrienden van Opella nemen de bewoners deze zomer vier muziekstoelen en drie Qwiek.ups in gebruik.

Uit onderzoek blijkt dat muziek een positieve invloed heeft op het welzijn van verpleeghuisbewoners. Muziektherapeut Hetty Cornelissen van Opella: “Wij zien dat mensen echt genieten van de muziek die we voor of met hen maken. Muziek brengt tot rust of zet juist in beweging. Met de muziekstoel en Qwiek.up bieden we verpleeghuisbewoners de positieve effecten van muziek gedurende de hele dag en zelfs ‘s nachts. In het verpleeghuis wordt gebruik gemaakt van Spotify, waardoor de muziekstoel een persoonlijke afspeellijst biedt voor elke bewoner.” Bewoner Henk Huppelschoten geniet al in de muziekstoel van zijn eigen muziekkeuze. “Die muziek zit wel lekker”, grapt hij. Het voordeel van de muziekstoel is dat het geluid voor de persoon in de stoel goed te horen is en niet of nauwelijks voor de mensen eromheen.

Bewoner Henk Huppelschoten in de muziekstoel. Op de achtergrond muziektherapeut Hetty Cornelissen en Jan van der Steege van Vrienden van Opella. 
Bewoner Henk Huppelschoten in de muziekstoel. Op de achtergrond muziektherapeut Hetty Cornelissen en Jan van der Steege van Vrienden van Opella.

Ook de Qwiek.up biedt veel mogelijkheden. Muziektherapeut Hetty: “Het projecteert beelden, bijvoorbeeld op muur of plafond, in combinatie met geluid of muziek. Ook eigen foto’s of video’s kunnen hierbij worden gebruikt. De Qwiek.up kan worden ingezet tijdens zorgmomenten, om beweging te stimuleren, herinneringen op te halen of als leuke activiteit. De muziekstoel en Qwiek.up zijn eenvoudig te verplaatsen, waardoor veel bewoners er gebruik van kunnen maken.” De muziektherapeuten van Opella zien tijdens hun werk de positieve effecten van muziek op mensen en zijn altijd op zoek naar manieren om dit effect te bereiken als er geen muziektherapeut aanwezig is. Daarom namen zij het initiatief voor de aanschaf. De muziekstoelen en Qwiek.ups worden op feestelijke wijze in gebruik genomen in de verpleeghuizen van Opella: Torckdael (Wageningen), Metje (Harskamp), de Honskamp (Lunteren) en de Baronie, Machtella en Walraven (Bennekom). Hetty: “Bijzonder om te zien hoe mensen vrijwel meteen worden meegevoerd door de muziek en tot rust komen of juist in beweging, tot contact of even helemaal in een eigen wereld.”

De muziekstoelen en Qwiek.ups zijn mogelijk dankzij de Stichting Vrienden van Opella. Zij zamelen geld in en beheren het om hiermee voorzieningen te financieren voor klanten, die niet door de overheid worden betaald, maar die het leven wel leuker maken. 

 
De Qwiek.up projecteert beelden in combinatie met muziek of geluid.