Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Pastoraal medewerker Opella

Zingeving in de zorg

Geschreven door: Pastoraal medewerker Renske Vermij

Bij Opella willen we mensen thuis geven. Dit betekent dat we zowel het lichamelijke als het geestelijk welzijn van onze bewoners in de verpleeghuizen belangrijk vinden. Dit begint bij de dagelijkse zorg die we hen geven. Daarnaast is voor geestelijk welzijn van de bewoners de kring van mensen om hen heen onmisbaar, familie, vrienden, en de kerk bijvoorbeeld.

De pastoraal medewerkers van Opella kunnen ook van betekenis zijn voor het geestelijk welzijn. Pastoraat wordt vaak gekoppeld aan gesprekken over geloof in God. Maar wist je dat ons werk veel breder is? We noemen het graag zingeving. Vragen over zingeving kom je veel tegen bij onze bewoners. Hieronder beschrijf ik drie handvatten om zingevingsvragen te herkennen.

Zingeving begint bij de vraag of je zin hebt om op te staan. Wat geeft je die dagelijkse zin om te leven? Bewoners hebben vaak nog veel plezier aan het onderling contact en de verschillende activiteiten die worden aangeboden.

Verder gaat zingeving over of en hoe je van betekenis bent in je omgeving. Bezoek is hierbij belangrijk. En helpen bij koken, afwassen en tafeldekken. Maar ook de waarde die je hebt voor de familie, ook al heeft een bewoner dat zelf niet altijd meer door.

En als laatste herken je zingeving ook in de grote vraag: ‘Waar leef ik voor?’. Dat kunnen vragen zijn over God en geloof, maar dat is zeker niet het enige. Zo bezoek ik een bewoner die graag vertelt over de schoonheid van schilderijen of in muziek. Voor hem geeft schoonheid zijn leven kleur en zin.

Deze drie handvatten helpen een deel van zingeving in beeld te krijgen, zingeving is veel breder. Het gaat om de betekenis die de bewoner geeft aan het leven en in hoeverre hij of zij zich van betekenis voelt. Vaak kunnen medewerkers van Opella in de dagelijkse zorg voor een bewoner al helpen bij deze vragen. En op het moment dat zij het gevoel hebben dat er meer tijd en aandacht voor deze bewoner nodig is, kunnen ze het pastoraat zeker benaderen.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.