Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
thuisraadondersteuner Irene Ghaedi

Wonen zoals thuis?

Geschreven door: Thuisraadondersteuner Irene Ghaedi

Bij Opella hebben we de thuisraden. De thuisraad heeft als doel dat bewoners van verpleeghuizen zoveel mogelijk regie houden over eigen woon- en leefomstandigheden. Bij Opella willen we graag dat mensen zoveel mogelijk als thuis wonen.

Tijdens een thuisraad gaat de bewoner en/of vertegenwoordiger in gesprek met zorgmedewerkers van Opella. De gesprekken tijdens de thuisraad gaan over praktische vragen; hoe een dag wordt ingericht en welke activiteiten er zijn. Maar de gesprekken gaan ook over de woonsfeer, welzijn en omgaan met elkaar. Zodat de bewoner zich ‘zo thuis als mogelijk’ voelt. Natuurlijk kan niet alles zoals iemand het thuis gewend is. Maar er kan vaak meer dan we denken. Daar hebben we elkaar voor nodig. Want de bewoner en naasten weten als geen ander wat er echt toe doet.

Wanneer mensen verhuizen naar een woning bij Opella kan het effect hebben op hun eigen dagritme en de gewoontes die ze hebben. Sommige gewoontes raken ze kwijt. Ze missen de wandeling rond de vijver of het visje op de markt elke zaterdag.

Stel je eens voor hoe ingrijpend zo’n verandering kan zijn. Als u bijvoorbeeld eens vijf gewoontes onder elkaar opschrijft die belangrijk en onmisbaar zijn gedurende de dag. Denk bijvoorbeeld aan de dag beginnen met een kopje koffie, de krant lezen, elke avond even douchen.

Als u nu drie handelingen weg moet strepen, welke twee blijven er dan over? Hoe voelt het om ze weg te halen? Hoe zou het voelen wanneer iemand anders kiest welke gewoontes weg moeten en welke mogen blijven? Ik kan me voorstellen dat het veel los kan maken. Frustratie, boosheid of verdriet. Het kan verwarrend zijn wanneer het dagritme wordt verstoord of vertrouwde gewoontes opeens verdwijnen. Daarom zijn de thuisraden belangrijk. Met elkaar gaan we in gesprek om te ontdekken wat echt belangrijk is voor de bewoners en hun naasten.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.