Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
diëtist Opella

Wat je eet en drinkt geeft een beeld hoe je in het leven staat

Geschreven door: Diëtisten Opella

Vorige maand hadden wij een landelijke dag van de beroepsvereniging voor diëtisten in de ouderenzorg. Zo`n dag is altijd leuk en leerzaam. De laatste inzichten worden gedeeld en er is ruimte om te netwerken. Aan het einde van de dag kregen we een notitieboek met de tekst ´Eten en drinken is niet alleen het binnen krijgen van voedingsstoffen. Wat iemand eet en drinkt geeft een beeld hoe iemand in het leven staat, het geeft identiteit`.

En dat vind ik een mooi gezegde. Het is iets wat ik dagelijks meeneem in mijn werk. We streven vaak naar het halen van voldoende voedingsstoffen. Maar dat het advies bij iemand past is net zo belangrijk. Eten en drinken is iets wat we dagelijks doen en het is voor de meeste mensen belangrijk als het gaat om kwaliteit van leven.

Een standaard advies past in die zin ook vaak niet. Tijdens mijn werk achterhaal ik wat iemand altijd gewend was om te eten en drinken en probeer ik daar zoveel mogelijk op aan te sluiten wanneer dat kan met de huidige problematiek.

Neem als voorbeeld de verminderde reuk en smaak wat veel voorkomt bij ouderen. Het plezier in het eten en drinken kan er daardoor behoorlijk af gaan. Maar soms kun je met een paar kleine aanpassingen een groot verschil maken. Bijvoorbeeld door het benadrukken van de basissmaken zout, zuur, bitter en umami (hartig) of door het toevoegen van kruiden en specerijen.

Het vraagt soms misschien wat meer tijd en aandacht om te onderzoeken wat werkt. Maar als het dan lukt, geeft dat zoveel voldoening. Zowel voor de cliënt als voor mijzelf.

Of neem de dieetvoeding die veel ouderen gebruiken. Er zijn zoveel verschillende soorten en smaken. Dus als het soort wat voorgeschreven is niet lekker is, vraag dan gerust om een andere soort. Vaak is er wel een die goed past. De diëtist denkt hier graag in mee.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog