Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Casemanagers dementie Opella

Warme zorg

Geschreven door: Casemanagers dementie

Weduwe Annie (88 jaar) woont in een vrijstaand huis. Er is sprake van beginnende geheugenproblematiek. De thuiszorg bezoekt haar dagelijks voor hulp bij de steunkousen en het douchen. Haar 8 kinderen helpen Annie waar nodig zodat ze in de haar zo vertrouwde omgeving kan blijven wonen.

Dan valt Annie. Omdat ze veel pijn aangeeft worden er foto’s gemaakt. Er is een breuk in haar bekken zichtbaar. Het advies is dat Annie naar een revalidatieafdeling gaat om met rust te herstellen.

Haar kinderen besluiten anders. Ze verwachten dat Annie in haar vertrouwde omgeving sneller zal herstellen. Thuiszorg komt vaker voor hulp bij opstaan, naar bed gaan, toiletgang en toezicht op de medicatie. De kinderen maken een rooster. Dag en nacht is er iemand aanwezig.

Een week later bezoek ik Annie. Alles is goed geregeld en Annie geniet van de aanwezigheid van de kinderen. Vijf weken later… ik lees in de rapportage dat dochter is uitgevallen naar een thuiszorgmedewerker. Er zou geen goede zorg geleverd worden! Wat is er aan de hand, alles was toch goed geregeld?

Overbelasting

Dochter vertelt mij haar verhaal. Het gaat weer beter met Annie en de kinderen willen hun aanwezigheid afbouwen. Dochter heeft het gevoel dat dit niet kan, omdat de zorg soms niet goed verloopt. Binnen de familie vult iedereen de aanwezigheid bij Annie op zijn/haar wijze in. 
Dochter heeft het gevoel er regelmatig alleen voor te staan. Ze neemt steeds meer taken op zich omdat ze dan tenminste weet dat het gedaan is. Tot de spreekwoordelijke druppel overliep…

Voor mij een eyeopener dat ook al denk je dat alles goed geregeld is er achter de schermen zaken minder goed kunnen verlopen dan je denkt. Blijf oog houden voor de mantelzorgers, voor de onderlinge afspraken, vraag met regelmaat na hoe het gaat. Overbelasting ligt snel op de loer.

 *In verband met privacy is Annie niet haar echte naam

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.