Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Pastoraat Opella

Waar ben je trots op?

Geschreven door: Pastoraal medewerker Renske Vermij

Onlangs was ik op een congres. We werden daar door een van de sprekers opgeroepen om vaker met elkaar te delen waar we trots op zijn. Liever heel veel van die kleine momenten delen waar je trots op bent, dan klagen over alle dingen waar je weinig invloed op hebt, zei hij.

Daarbij wees de spreker op de cirkels van invloed en betrokkenheid. Ieder mens staat in twee cirkels. In de eerste cirkel, de cirkel van invloed, vind je alle dingen waar je invloed op hebt: van ‘Welke schoenen doe ik aan vandaag?’ tot ‘Vertel ik een ander wel of niet of hij/zij me pijn heeft gedaan?’. De tweede cirkel is de cirkel van betrokkenheid: alle dingen die invloed op jouw leven hebben en waar je je door geraakt voelt: het humeur van een collega, het (slechte) weer en stakende boeren bijvoorbeeld. Opvallend, zei hij, zijn dit ook vaak de dingen waar we met elkaar over klagen. Je hebt er geen invloed op, maar het heeft wel invloed op jou. De aandacht voor alles waar we trots op mogen zijn, vaak uit de cirkel van invloed, gaat, zei deze spreker, vaak verloren in alles waar we over klagen.

Al een aantal jaar wissel ik dagelijks via een appje met een vriendin twee dingen uit: waar ben je dankbaar voor vandaag en waar ben je tevreden over of trots op? Dagelijks hierover een appje schrijven en er een ontvangen helpt mij om me bewust te zijn van alle goede dingen in het leven. Dankbaar voor de goede dingen die me overkomen, tevreden over of trots op de keuzes die ik heb gemaakt.

‘Waar ben je trots op?’ is een leuke vraag om te stellen en om te krijgen. Een gesprek hierover levert positieve energie op en verbindt. Probeer het eens!

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.