Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Casemanager dementie Opella

Voel jij je als mantelzorger tekort schieten?

Geschreven door: Casemanagers dementie

Herman* is een man van 85, bij wie sinds kort dementie is vastgesteld. Hij doet zijn hele leven al waar hij zin in heeft. Hij vindt eigen regie belangrijk.

Op dit moment zijn er veel zaken die hem niet goed meer lukken. Bijvoorbeeld de persoonlijke verzorging. Zo heeft hij op bepaalde plekken last van een geïrriteerde huid en ook is hij incontinent. Hij vergeet zijn gebruikte incontinentiemateriaal door schone te vervangen, waardoor hij regelmatig kampt met een blaasontsteking. Hij heeft zelf niet door dat het hem eigenlijk niet meer lukt. Hij kan het zelf wel en accepteert bijna geen hulp. Herman heeft drie kinderen en zij willen hun vader graag helpen. Hij moet hier helemaal niks van hebben en wordt ook regelmatig boos en doet gemene uitspraken als zijn kinderen zich met hem ‘bemoeien’. Het komt wel eens voor dat een dochter mij opbelt en aangeeft het nooit goed te kunnen doen bij haar vader.

Voel jij je als mantelzorger van iemand met dementie ook regelmatig tekort schieten? Ik zie het in mijn werk als casemanager dementie regelmatig voorbij komen dat de persoon met dementie in de negatieve zin van karakter verandert. Dan is er bijvoorbeeld sprake van verbale agressie richting de mantelzorger. Dit kan je diep van binnen raken, want diegene is en blijft belangrijk voor je en uiteindelijk wil iedereen zich gezien en gehoord voelen als persoon. Echter door de dementie is iemand hier niet altijd meer toe in staat. Het is goed om je als mantelzorger te realiseren dat de persoon met dementie een ziekte heeft en dat diegene er niets aan kan doen.

Wat ook kan helpen is om te kijken waar deze verbale agressie vandaan komt. Het kan misschien zijn dat je als mantelzorger iemand onbewust overvraagt. Belangrijk in de communicatie is korte duidelijke zinnen gebruiken. Stel één vraag per keer. Ga niet in discussie. Probeer het woordje ‘moeten’ te vermijden. Probeer aan te sluiten bij de belevingswereld, de behoeftes van degene met dementie en zet hierin je eigen verwachtingen opzij. En, als iemand het nog kan en leuk vindt, blijf dan vooral samen leuke activiteiten doen!


*In verband met privacy zijn de naam en situatie in deze blog aangepast