blog voeding

Voedingsmythes: werkt een plak ontbijtkoek laxerend?

Geschreven door: Diëtisten Opella

Voeding is iets waar iedereen wel iets over te zeggen heeft; wetenschappers, diëtisten en zelfs de buurvrouw. Het is daarom ook niet vreemd dat er allerlei onwaarheden rondgaan over voeding. Als diëtist horen we soms voedingsmythes – sommige door verkeerde interpretaties of aannames als het op feiten aankomt. In deze blog enkele voedingsmythes die we als diëtisten vaak horen en graag willen rechtzetten.

Fabel: een banaan werkt verstoppend

Sommige mensen vermijden het eten van bananen omdat zij bang zijn dat dit een remmend effect heeft op de stoelgang. Dit is echter een fabel. Bananen zijn rijk aan fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels zijn vezels die worden afgebroken in de dikke darm. Deze vezels dienen als voeding voor de goede bacteriën in de darmen. Een banaan bevat veel vezels en gaat in combinatie met voldoende vocht juist verstopping tegen. Dus een banaan ondersteunt bij een goede stoelgang.

Fabel: een plak ontbijtkoek werkt laxerend

Laxeren betekent: bevordering van de stoelgang door middel van een voedingsmiddel of medicijn. Dit kan nodig zijn wanneer er sprake is van een moeilijke stoelgang. Voedingsmiddelen met veel vezels bevorderen de stoelgang. Een plak ontbijtkoek bevat weinig vezels, net zo weinig als een sneetje wit brood. Een plak ontbijtkoek werkt dus niet laxerend!

Fabel: eieren bestaan volledig uit eiwitten

Het eerste wat de meeste mensen noemen bij eiwitrijke voedingsmiddelen is… een ei! Maar bestaat een ei volledig uit eiwitten? Een ei bestaat uit een schil, eiwit en dooier. Zowel de dooier als het wit leveren eiwitten. Van één ei (gemiddeld 38 gram) bevat het wit zo’n 4,0 gram eiwit, de dooier zo’n 3,8 gram. Het wit van een ei bevat zo goed als geen vet, de dooier bevat 7 gram vet. Tweederde van het vet uit de dooier is onverzadigd vet, en is een bron van omega-3 vetzuren. Een ei bevat geen koolhydraten en vezels. Een ei bestaat dus niet honderd procent uit eiwitten.

Er is veel informatie beschikbaar over de werking van voeding. Bij specifieke vragen of in bijzondere situaties kunnen diëtisten helpen met advies en begeleiding. Kijk hier voor meer informatie over de diëtisten van Opella.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog