Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Dietisten Opella

Voedingsadviezen bij wondgenezing

Geschreven door: Diëtisten Opella

Als u een wond heeft, denkt u dan aan wat u eet en drinkt? Voor het genezen van wonden is aandacht voor de voeding extra belangrijk.

Het lichaam verbruikt meer energie, eiwit, vitamines en mineralen. Daarnaast kunt u via de wond ook eiwit en vocht verliezen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de wond niet goed geneest door een tekort aan voedingsstoffen.

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam en worden gebruikt voor de genezing van de wond. De eiwitbehoefte ligt hoger bij mensen met wonden. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld kaas, melkproducten, vleeswaren, vlees, vis, vleesvervangers, ei en noten. Hoeveel u nodig heeft is onder andere afhankelijk van de grootte van de wond en van uw lichaamsgewicht.

De genezing van een wond kost extra energie. Het is daarom belangrijk om meer energie binnen te krijgen met de voeding dan voorheen. Als u te weinig energie binnen krijgt, kunt u gaan afvallen.  Weeg uzelf wekelijks om uw gewichtsverloop bij te houden. Probeer het gewicht stabiel te houden.

Bij grote wonden verliest u wondvocht. En een droge huid helpt niet mee bij de wondgenezing. De aanbeveling is om in ieder geval 1.5-2 liter vocht per dag te gebruiken. Bij grotere wonden kan de behoefte hoger liggen.

Naast energie, eiwit en vocht zijn vitamines en mineralen essentieel voor een goede wondgenezing. Eet voldoende groenten en varieer. Het advies is 250 gram groenten per dag. Eet 2 stuks fruit per dag en maak gebruik van granenproducten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en pasta.

Vindt u het lastig om voldoende te eten, uw gewicht stabiel te houden, gaat de wondgenezing niet vooruit of heeft u andere vragen over voeding? Een diëtist kan u hierbij helpen. Vraag via uw arts om een verwijzing voor de diëtist.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog