Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Petra Reitsma

Pompoen: boordevol vitaminen

Geschreven door: Diëtiste Petra Reitsma

De herfst staat weer voor de deur. Daarom heb ik deze keer een recept dat goed bij dit seizoen past: geroosterde pompoensoep met mozzarella. Oorspronkelijk is pompoen een seizoensgroente die vanaf september t/m december veel te verkrijgen is. Maar tegenwoordig ligt het hele jaar door pompoen in de supermarkt.

Pompoen bevat veel vitamine A, C, E en K en heeft een uitgesproken, beetje kruidige smaak. Daarom is pompoen goed te verwerken in herfst- en winterrecepten. Door de mozzarella in het gerecht, bevat 1 kop soep relatief veel eiwit.

Helaas is pompoen niet makkelijk te snijden, maar gelukkig is het tegenwoordig voorgesneden in zakjes verkrijgbaar, heel handig dus.

Recept voor 1,5 liter soep:

Benodigdheden
1200-1500 gram (voorgesneden) pompoen (dit is meestal flespompoen of oranje pompoen)
Olijfolie
2 tl mediterraanse kruiden (zoals rozemarijn, tijm, oregano en/of majoraan)
peper en zout naar smaak
1,5 liter groentebouillon (eventueel van blokjes, te koop met minder zout)
3 uien
2 teentjes knoflook
1 winterwortel
1 tl kerriepoeder
1 tl paprikapoeder
2 Bolletjes mozzarella
Eventueel uitgebakken spekjes

Handelingen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de stukjes pompoen in een bak en meng met 2 eetlepels olijfolie. Strooi hier 2 tl. rozemarijn, tijm, oregano of majoraan en een snufje peper overheen. Een mengeling van de kruiden is ook lekker. Doe het pompoenmengsel op een bakplaat en schuif ongeveer 20 minuten in de oven.
Kook ondertussen 1,5 liter water en maak de bouillon van de blokjes. Snijd ondertussen de ui en maak de teentjes knoflook en de winterwortel schoon. Snijd de winterwortel in grove plakken.
Doe olijfolie in een pan en bak de ui fruitig, pers de knoflook erbij. Bak hierbij ook de kerrie- en paprikapoeder mee. Doe de geroosterde pompoen en de winterwortel in de pan en bak 2 minuten mee. Doe hierna de bouillon in de pan en laat 20 minuten zachtjes koken.
Haal na 20 minuten de pan van het vuur en maak de soep glad met een staafmixer. Voeg naar smaak nog peper en eventueel wat zout toe. Snijd de mozzarella in blokjes, vul een kom met soep en voeg hier 1/2 bolletje mozzarella aan toe.
In plaats van de mozzarella kunnen ook uitgebakken spekjes gebruikt worden.

Deze soep kan als voorgerecht gegeten worden, maar ook als onderdeel van een maaltijd. Vul het dan aan met bijvoorbeeld een salade en wat volkoren- of roggebrood.

1 kop soep bevat
340 kcal
16 gram eiwit
4 gram vezels
1 gram zout

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.