Petra Reitsma

Parkinson en voeding

Geschreven door: Diëtiste Petra Reitsma

Sinds vorig jaar ben ik aangesloten bij Parkinsonnet, waardoor ik regelmatig mensen met Parkinson zie. Op voedingsgebied valt er bij deze groep nog veel winst te behalen. 

Zo zie ik regelmatig ongewenst gewichtsverlies. 3-60% van de mensen heeft een verhoogde kans op ondervoeding en 2-24% van de mensen is daadwerkelijk ondervoed.

Mensen met Parkinson kunnen een hele hoge energiebehoefte hebben omdat ze bijvoorbeeld veel trillen. Ook door andere problemen kan de voedingsinname minder worden. Denk bijvoorbeeld aan een vertraagde maaglediging, waardoor iemand sneller en langer vol zit. Niet alleen de bewegingen van de maag gaan langzamer, maar ook de bewegingen van de darmen. Hierdoor gaat voedsel langzamer door de darmen en kan obstipatie ontstaan. Verminderde smaak of reuk zie ik ook vaak.

Ik geef hieronder een aantal algemene adviezen die gelden bij deze klachten. Heeft u specifiekere klachten of gebruikt u bijvoorbeeld Levodopa, dan is een persoonlijk advies nodig.

  • Gebruik bij obstipatie voornamelijk volkorenproducten, ruim groente en fruit en drink voldoende op een dag.
  • Gebruik bij een verminderde smaak of reuk producten met een uitgesproken smaak of geur. Ook kunt u gebruik maken van kruiden en specerijen.
  • Zorg bij een vol gevoel voor kleinere maaltijden over de dag.
  • Bij ongewenst gewichtsverlies is voldoende eten belangrijk. Maak gebruik van tussendoortjes of, zoals hierboven gezegd, meerdere kleine maaltijden over de dag. Gebruik voornamelijk volle producten en verrijk bijvoorbeeld soepen en sauzen met room. Beleg uw brood dubbel.

Voor meer info: https://www.parkinson-vereniging.nl/ 

 

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.