Lekker en gezond eten

Geschreven door: Diëtiste Petra Reitsma

Hillie en Sonja op Machtella waren afgelopen jaar één van de prijswinnaars van 'het beste idee van Opella': lekker én gezond eten. Dit project hebben zij opgezet met als doel de bewoners geen medische voeding, maar normale voedingsmiddelen te verstrekken en zo toch aan hun voedingsbehoefte te voldoen.

Zij zijn samen met de klant en de diëtist gaan kijken hoe de voeding veranderd kon worden, waarbij producten ingezet zijn als yoghurt, kwark, noten en kaas, maar ook probiotica, zoals Yakult (voor de darmen) en eiwit verrijkte (maar geen medische) producten, zoals Carezzo sap en brood en Arla Protino.

De resultaten zijn veelbelovend: de bewoners blijven mooi op gewicht en er wordt bij geen enkele bewoner nog medische (drink)voeding ingezet, met als bijkomend voordeel dat de kosten qua medische voeding gedaald zijn. Ook is de vezelinname met deze voeding verhoogd, waardoor producten als Movicolon minder ingezet worden.

Wij als diëtisten vonden dit zo'n mooi project dat wij hebben gevraagd of we dit ook mogen gaan toepassen bij andere locaties van Opella. Gelukkig willen Hillie en Sonja daarbij helpen en zijn we nu bezig dit bij de Honskamp in te voeren. Natuurlijk wel afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van de bewoners van de Honskamp. In komende blogs zal ik jullie op de hoogte houden over de vorderingen.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter over bovenstaande blog.