Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
dietisten Opella

Kijkt u wel eens achterom in de toiletpot?

Geschreven door: Diëtisten Opella

We worden er vaak ongemakkelijk van als het over ontlasting gaat. Maar wist u dat poep veel zegt over uw gezondheid? Een van de ongemakken is obstipatie. Uit onderzoek blijkt dat 50-75% van de ouderen in het verpleeghuis last heeft van obstipatie.

Dit kan komen door een vezelarme voeding, een te lage vochtinname, te lage calorie- inname, te weinig beweging, medicijngebruik of een onderliggend ziektebeeld. Daarnaast speelt ook veroudering van de darm mee, de darm wordt minder elastisch.

Klachten bij obstipatie zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, vol gevoel, pijnlijke of incomplete ontlasting, harde ontlasting, frequente aandrang, winderigheid en een verminderde eetlust. 

Bij obstipatieklachten is het eerste advies om een vezel verrijkt dieet te starten. In sommige gevallen kan het lastig zijn om voldoende vezels binnen te krijgen. De diëtist kan dan samen met u een persoonlijk advies opstellen. Mochten de klachten onvoldoende afnemen kan een arts verder onderzoek doen of indien nodig medicatie voorschrijven. 

Algemene adviezen bij obstipatie klachten:  

  • Eet met regelmaat. Waarbij het ontbijt de belangrijkste maaltijd is. Kies voor een stevig ontbijt met vezels en vetten. Bijvoorbeeld 1-2 boterhammen met roomboter en kaas of een schaal havermoutpap bereid met volle melk.
  • Drink voldoende; minimaal 1.5 tot 2 liter per dag.
  • Beweeg, als het kan minimaal een half uur per dag.
  • Tips voor vezelrijke graanproducten: Volkorenbrood, roggebrood, havermout, muesli, zilvervliesrijst, volkoren pasta, Brinta.
  • Vezelrijk Beleg: fruit, pindakaas of notenpasta
  • Tussendoortjes: fruit, noten, volkoren biscuit, volkoren ontbijtkoek, gedroogd fruit.
  • Vezelrijke maaltijd componenten: aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente, rauwkost.

Tip: Uw ontlasting wil u wat vertellen, bekijk de poepwijzer van de maag lever darm stichting.
www.mlds.nl/poepwijzer  

 

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog