Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Pastoraal medewerker Opella

Goede voornemens: wie wil je zijn dit jaar?

Geschreven door: Linda Groeneveld, pastoraal medewerker Opella

Gezonder eten, meer sporten, minder met de telefoon bezig zijn, vaker nee zeggen. Het is weer de tijd van de goede voornemens. Januari leent zich daar mooi voor. Een nieuw jaar ligt als een nog leeg blad voor ons. Veel mensen blikken als vanzelf terug en vooruit. Hoe was het afgelopen jaar? Wat wil ik komend jaar echt anders doen?

Als ik nadenk over goede voornemens, merk ik dat het al snel gaat over bezigheden om beter in je vel te zitten, letterlijk of figuurlijk. Of we onze voornemens kunnen uitvoeren, hebben we niet altijd zelf in de hand. Dat is in het afgelopen jaar zeker duidelijk geworden. Misschien kon je je favoriete sport niet meer uitvoeren doordat de sportscholen dicht gingen. Of was het niet meer mogelijk om het vrijwilligerswerk te doen wat u zo graag deed. 

Als wat we wilden doen door omstandigheden niet meer lukt, kun je (af)wachten tot het oude leven weer opgepakt kan worden. Er is ook een andere weg mogelijk. Etty Hillesum roept in een van haar boeken om, ongeacht de omstandigheden, in contact te blijven met je ‘innerlijke grond’. Daarmee doelt zij op de moed om trouw te zijn aan je diepste waarden. Waar is het je om te doen in het leven? Wie wil je zijn? Ze zegt: “Er blijft altijd ergens een kleine speelruimte waar men z’n eigen leven bouwen kan.” Zelf heeft ze dit in zeer barre omstandigheden in praktijk gebracht. Ze overleed op 29 jarige leeftijd in kamp Auschwitz.

Terug naar de goede voornemens. Steek de spade dit jaar eens dieper dan de vraag: wat ga ik dit jaar anders doen? Sta eens stil bij de vraag: wie wil je zijn voor de wereld om je heen, voor familie, klanten/bewoners, vrienden, collega’s? Aan welke waarden wil je dit jaar trouw blijven, hoe het leven er ook uit zal zien?

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.