Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. Lees hier het nieuwsbericht.
Beleidsadviseur Opella Nellie Pels

Gewoon, zodat iedereen het snapt

Geschreven door: Beleidsadviseur Nellie Pels

Ik weet nog goed dat ik jaren geleden een keer bij een overleg zat over een veranderende functie die ik toen kreeg. Ik was teamleider en dat zou teamcoach worden. Een meneer was aan wel 30 personen aan het uitleggen hoe hij de toekomst van een teamcoach zag. Het werd een soort primus inter parus…

HUH???? Ik had geen idee waar hij het over had. Hij gebruikte het woord vrij regelmatig en ik maar nadenken. Ik durfde niet te vragen wat hij bedoelde, maar toen we met een stel collega’s terug liepen heb ik bij de meeste van hen navraag gedaan. Wat bleek: niemand wist waar hij het over had gehad.

Ik kom maar gewoon uit Bennekom en ik heb waarschijnlijk wel eens mensen heel wazig aangekeken. Waar zullen we de hard copy opslaan?? Ehhh, waar komt het dan te staan? Zullen we een bilateraal overleg inplannen: ohhh, spannend maar geen idee wat voor een gesprek het is. Klinisch redeneren, is dat niet gewoon logisch redeneren vanuit een zorginhoudelijke achtergrond?

Ook op tv kom ik het vaker tegen. Zit ik naar de politiek te luisteren en hebben ze het over polarisatie. Nou, ik moet op Google opzoeken wat dat betekent… Wat ben ik tegenwoordig blij met Google op de telefoon. Hoef ik niet meer de betekenis van een woord te vragen, maar kan ik het even snel opzoeken.

In de jaren ‘90 kwam de sms-taal ineens naar voren. Ik ben digitaal niet één van de snelsten, dus deed niet mee aan het sms-en. Maar de rapportage van de leerlingen zag ik wel veranderen. Las ik ineens zinnen als: ‘mevrouw moest ff w8ten’. Of het teken wat ineens achter de mailtjes aan kwam :-). Dacht ik werkelijk dat mensen zomaar wat deden, maar het bleek echt een betekenis te hebben.

Aan de andere kant doe ik het zelf ook hoor. Als ik het over een sputa heb, weet zeker de helft van de Opella-collega’s waar het over gaat, al zullen er ook een paar mensen mij ‘glazig’ aankijken.

Hebben jullie nog leuke voorbeelden van woorden of zinnen waarvan je de betekenis niet wist? Eigenlijk wil ik vooral een oproep doen om in ‘normaal’ Nederlands met elkaar te praten. Dan snapt iedereen waar het over gaat :-) 

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.