Blog eiwitten

De dames van de eiwitten

Geschreven door: Diëtisten Opella

Een veel gehoorde opmerking die ik hoor als stagiaire diëtist is: “Daar heb je de dames van de eiwitten weer!” Reden voor het schrijven van een blog over het belang van die eiwitten!

Wist u dat een volwassene gemiddeld voor twaalf kilo uit eiwit bestaat?

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit 100.000 miljard cellen. Iedere cel bevat eiwit. Denk hierbij aan de cellen in spieren en organen, botten en bloed. Eiwitten zijn dus onmisbaar!

Wat doen eiwitten precies?

Eiwitten leveren energie en worden door het lichaam afgebroken tot bouwstenen (aminozuren). Die bouwstenen worden door het lichaam opgenomen en zijn nodig voor de opbouw van cellen, spieren en voor allerlei regelprocessen in het lichaam.

Waarom is de eiwitinname zo belangrijk?

Als iemand te weinig energie (koolhydraten en vetten) via de voeding binnenkrijgt, dan wordt het lichaamseigen eiwit gebruikt als brandstof. Hierdoor wordt spiermassa afgebroken.

Wat is de functie van eiwitten?

Eiwitten spelen een belangrijke rol bij het behoud en de verbetering van de spiermassa. Hierdoor wordt mobiliteit, stabiliteit en algehele fysieke capaciteit ondersteund. Daarnaast dragen voldoende eiwitten bij aan het herstel en het versnellen van de genezing van wonden.

Waarom zijn er zo veel eetmomenten?

Ouderen eten vaak kleinere porties. Juist door het hebben van meerdere eetmomenten op de dag helpt dit om voldoende eiwitten per dag binnen te krijgen.

Hoeveel eiwitten zijn nodig?

Iemand die revalideert heeft een hogere eiwitbehoefte dan iemand die gezond is. Als diëtist stellen wij de optimale eiwitbehoefte vast op basis van individuele factoren, zoals gewicht, de medische conditie en de voedingsbehoeften en kijken wij samen met u naar de mogelijkheden.

Bij vragen mail ons: diëtetiek@opella.nl

Bron: www.voedingscentrum.nl

 

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog