Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Petra Reitsma

Gezonde darmen door gezond eten en drinken

Geschreven door: Diëtiste Petra Reitsma

Tijdens consulten kom ik regelmatig klanten tegen die darmproblemen hebben, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie. Dit kan komen door bijvoorbeeld medicijngebruik, ziekte, maar ook door te weinig beweging. Een goede darmgezondheid is erg belangrijk, omdat in de darmen het grootste deel van de spijsvertering plaatsvindt.

De spijsvertering is het proces waarbij het voedsel wat we eten opgenomen wordt tot in onze lichaamscellen. Zo worden voedingsstoffen en energie in alle delen van ons lichaam opgenomen. Bij gezonde darmen werkt deze opname van voedingsstoffen optimaal. Naast de spijsvertering zorgen de darmen voor de afscheiding van afvalstoffen, in de vorm van ontlasting. Een goede ontlasting is een basis voorwaarde voor uw gezondheid. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede darmgezondheid. Maar hoe kunt u uw darmen hier een handje bij helpen?

Voldoende beweging van minimaal 30 minuten per dag is belangrijk. Daarnaast draagt goede voeding met voldoende vezels voor een belangrijk deel bij aan de darmgezondheid. Het is goed om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Dit zit voornamelijk in volkorenproducten, zoals brood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Vezels zitten ook in groente, fruit, noten en peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Ook kan gebroken lijnzaad en tarwezemelen bijdragen aan de dagelijkse inname van vezels.

Vezels werken als een soort spons; ze trekken vocht aan in uw darm. Bij obstipatie zorgen de vezels ervoor dat de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bij diarree zorgen de vezels ervoor dat de ontlasting meer volume krijgt en steviger wordt.

Ook kan een flesje Yakult Plus goed helpen. Hier zitten voor de darmen belangrijke bacteriën in en er zijn extra vezels aan toegevoegd.

Let op! Het is erg belangrijk om naast het eten van voldoende vezels 1,5-2 liter per dag te drinken. Doet u dit niet, dan kan verstopping ontstaan of obstipatie zelfs verergeren.

Wilt u meer weten over vezels en darmgezondheid? Ga dan naar het Voedingscentrum (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx)

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter over bovenstaande blog.