Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Pastoraal werk Opella

Als de oorlog dreigt…

Geschreven door: Pastoraal medewerker Neeltje Bremmer

We maken als mensen graag plannen. Weekendplannen, vakantieplannen… Tijdens de viering op Wereldgebedsdag dacht ik met de bewoners van het verpleeghuis na over dit thema: plannen maken. Binnen de muren van het verpleeghuis wordt vooral achterom gekeken. Het maken van plannen gebeurt hier minder dan buiten de muren van het verpleeghuis. Toch worden ook hier, in het klein, plannen gemaakt.

Tijdens de viering waren er verschillende momenten van gebed. Gebed voor de landen die centraal stonden, maar ook voor Oekraïne. Ook daar maakten mensen plannen, waar vervolgens een streep doorheen gezet moest worden. Van een afstand zien we toe hoe mensen hun huis verlaten en vluchten. Soms als compleet gezin, soms ook niet als er afscheid genomen moet worden van mannen en vaders die ervoor kiezen om te vechten. Het is een schrijnende situatie.

Voor ouderen kunnen de beelden en verhalen onrust oproepen. Het kan herinneringen oproepen aan de oorlog(en) die ze zelf hebben meegemaakt. Ook zonder deze herinneringen kan het gevoelens van machteloosheid en angst bij ons oproepen. Vragen als ‘wat kan ik doen in deze situatie?’ en ‘mag ik nog wel plannen maken voor de zomer?’ kunnen door ons heengaan.

Ik vond een uitspraak van de schrijver C.S. Lewis die mij hielp om te gaan met deze situatie. Hij leefde, net als wij, in een onrustige tijd. Hij schreef in 1948: “Als we vernietigd zullen worden door een atoombom, laten we dan, op dat moment, zinvolle en menselijke dingen aan het doen zijn. Bidden, werken, lesgeven, lezen, muziek luisteren, de kinderen in bad doen, tennissen, of met een biertje in de hand met vrienden kletsen terwijl we aan het darten zijn. En niet bij elkaar kruipen als bange schapen terwijl we aan bommen denken. Ze mogen dan misschien onze lichamen kapot maken, daar zijn microben ook toe in staat, maar ze hoeven onze geest niet te beheersen.”

De woorden van C.S. Lewis hebben iets weg van de woorden uit het Bijbelboek Prediker. In Prediker 9 wordt de lezer opgeroepen om te genieten van het leven, zolang het kan. Als we antwoord moeten geven op de vragen die ik eerder stelde, dan zou het dit antwoord van Prediker kunnen zijn: ‘Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn… Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven’.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.