Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Hospice Bennekom

Vrijwilligerswerk in het hospice: bijzonder en dankbaar

Geschreven door: Ellen, vrijwilliger Hospice Bennekom

Werken in een hospice is voor mij een bijzondere ervaring. Mensen komen er om de laatste fase van hun leven door te brengen, zijn op hun kwetsbaarst en hebben hun vertrouwde omgeving moeten loslaten en inruilen voor het hospice. In die fase mag en kan ik een rol spelen. Bij de ene gast is dat een klein rolletje, bij de andere gast ontstaat er soms zo’n band dat mijn rol van grote betekenis kan zijn.

De sfeer in het hospice ervaar ik als warm en open en dat maakt dat zowel gasten als vrijwilligers zich al gauw op hun gemak en zelfs thuis gaan voelen. Er is tijd en aandacht voor de moeilijke momenten en het verdriet om het naderend levenseinde. Tegelijk genieten we ook met elkaar van wat nog kan en leven we in het moment.

Het werken in het hospice verrijkt mijn eigen leven nog altijd. Na elke dienst neem je wel weer iets mee om heel erg dankbaar voor te zijn of iets dat stof tot nadenken geeft over je eigen leven.

Een gast zien genieten van een lekker warm bad, een vers gekookte maaltijd, een fijne massage, een wandelingetje, een gesprek, iemands hand vasthouden of gewoon samen even kunnen lachen; dat zijn de dingen waar ik gelukkig van word.

Het zijn vaak de eenvoudige dingen die ertoe doen: luisteren naar muziek of samen koekjes eten. Dat zijn momenten om te koesteren en die dit werk zo mooi maken.

Het voelt voor mij bij elke gast weer bijzonder en dankbaar dat ik een rol mag en kan spelen in de laatste fase van zijn of haar leven en ik hoop dat ik dat nog heel lang mag blijven doen.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog