Naar homepage
Naar homepage
Diana Bouwmeester

Routekaart bij dementie

Geschreven door: Verpleegkundige Diana Bouwmeester

Ieder mens is anders, ook mensen met dementie. Mantelzorgers zijn ook verschillend, maar er zijn fases in het dementieproces die de meeste mensen doorstaan. Ik hoor mantelzorgers regelmatig zeggen dat ze graag willen weten wat ze in de toekomst kunnen verwachten. Voor die mensen is de routekaart in het dementieproces gemaakt, maar ook voor personen met dementie zelf.

Laten we even uitgaan van een echtpaar waarvan de man een vorm van dementie krijgt.
In de eerste fase is er bij beiden vaak een niet-pluis-gevoel. Er zijn misverstanden, ruzies, ongerustheid en verlies van overzicht.

In de tweede fase volgt een onderzoek en een diagnose. De puzzelstukjes vallen voor beiden op hun plaats. Dat geeft wel wat opluchting, maar vaak doemt vooral ook het schrikbeeld van het leven met dementie op en het waarschijnlijke einde in een verpleeghuis. Jammer hierbij is dat er vaak nog een negatief beeld is van het verpleeghuis. In deze fase is een mantelzorger met haar man verpleeghuizen in de regio gaan bezoeken en ze kwamen er beiden opgelucht vandaan. Het was toch anders dan verwacht in de positieve zin. Maar heel vaak beloofd de mantelzorger dat ze altijd thuis voor haar man blijft zorgen. Een belofte die vaak niet waar gemaakt kan worden met het gevolg… een enorm schuldgevoel en soms zelfs jaloezie naar de medewerkers van het verpleeghuis toe.

Daarom is het zo belangrijk dat wij de mantelzorgers ook de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. Daar wordt geen rekening mee gehouden in het zorgzwaartepakket van hun partner. Maar dat doen we gewoon, omdat het nodig is, omdat we de behoefte zien en omdat we zorgen voor in ons bloed hebben.

Nog 6 fases zullen volgen en op de routekaart staat wat er bij de diverse fases te verwachten is. Soms vraag ik me af of je dat echt allemaal wel wilt weten, maar onzekerheid over de toekomst is blijkbaar toch erger. In al die fases bieden we zorg en ondersteuning voor de bewoners, maar we vergeten daarbij de naasten zeker niet

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.