voeding bij wondzorg

Voeding bij wondzorg

Geschreven door: Diëtisten Opella

Voeding speelt een belangrijke rol bij wondgenezing, zoals bij doorligwonden (decubitus). Door de juiste voeding bij wondzorg krijgt het lichaam de benodigde energie, bouwstoffen en regulerende stoffen om het herstelproces te ondersteunen. Maar wat nou als het lichaam voor langere periode te weinig van deze voedingstoffen binnenkrijgt?

Wat betekent een wond bij iemand die ondervoed is?

Het lichaam van een ondervoed persoon is niet in staat om wondgenezing op de juiste manier te ondersteunen. De gevolgen van ondervoeding kunnen groot zijn:

  • Verminderde conditie en functionaliteit van het lichaam
  • Verminderde kwaliteit van leven
  • Verhoogde kans op complicaties en infecties
  • Verhoogde sterfkans
  • En ten slotte vertraagde wondgenezing en verhoogde kans op (verergeren van) doorligwonden (decubitus)

Voorkomen en behandelen

Grof gezien komen er vier dingen kijken bij het voorkomen en genezen van wonden. Het mooiste is als deze vier dingen tegelijk aangepakt worden:

1. Het veranderen van de lichaamshouding en maatregelen om de druk op de doorligplek te verminderen
2. In een vroeg stadium de spieren en gewrichten losmaken (ook wel mobiliseren genoemd)
3. Huidzorg en huidinspectie
4. Verbeteren van de voeding

Welke voedingsstoffen zijn betrokken bij wondgenezing?

Wondgenezing kost het lichaam veel energie. Het lichaam heeft extra energie nodig om weefsels te herstellen en nieuwe cellen aan te maken. Het lichaam haalt energie uit voeding.

Behalve energie heeft het lichaam ook eiwitten nodig. Eiwitten zijn de bouwstenen van weefsels, zoals collageen, en ze spelen een belangrijke rol bij het herstel van beschadigde huid en spieren. Benieuwd in welke voeding eiwitten zit? Je leest het in de blog over het belang van eiwitten

Er zijn verschillende soorten vitaminen en mineralen die een rol spelen bij wondgenezing. Zoals: vitamine C bij vorming van collageen (elasticiteit) en zink bij de ontwikkeling van celgroei. Vitamine C vind je onder andere in fruit, groente en aardappelen, zoals paprika, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien. Zink zit (in kleine hoeveelheden) in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren.

Wat vindt u?

Laat uw reactie achter op Facebook!