positief opvoeden

Positief opvoeden

Geschreven door: Andries Kuiper, schoolmaatschappelijk werker Opella/CJG Ede

Hoe graag je ook het beste voor je kind wilt, soms beland je in patronen die niet meer werken – voor je kind, voor jezelf en voor je relatie als partners. Zo werd ik onlangs gevraagd om mee te denken met een gezin waar het opvoeden vooral bestond uit waarschuwen, schreeuwen en straffen. Het gebrek aan positief opvoeden bracht stress in huis en drukte zwaar op iedereen.

Op verzoek kom ik thuis bij een gezin. De ouders geven aan dat ze voor zichzelf in een negatieve spiraal zitten. Ze hebben 4 kinderen tussen 4 en 12 jaar oud en er is een sfeer ontstaan van veel waarschuwen, schreeuwen naar elkaar en geven van straf. Ouders merken dat dit hen opbreekt, maar ook dat ze er iets in willen veranderen omdat het ook invloed heeft op hun eigen relatie als man en vrouw. Ze vragen mij om mee te denken. Nadat ik in kaart breng hoe zij vorm geven aan de opvoeding en samenwerken als opvoeders en ook van hen wat hoor over de kinderen kan ik wat algemeen advies geven. Vooral rond de ontwikkeling van 1 van hun kinderen ga ik nog wat verder met ze in gesprek, daar is mogelijk nog wat meer inzet op nodig. Ook vertel ik hen over positief opvoeden.

Deze tips kunnen overigens voor elke ouder (en grootouder) helpend zijn:

Positief Opvoeden voor een sterke band met je kind

Als ouder wil je het beste voor je kind, maar opvoeden kan soms uitdagend zijn. Positief opvoeden is een liefdevolle en effectieve manier om je kind te begeleiden in hun groei. Creëer een fijne sfeer thuis en help je kind  zich veilig en zelfverzekerd te voelen:

  • Geef positieve aandacht: Benoem wat goed gaat en complimenteer je kind, of het nu gaat om delen, samenwerken of doorzetten. Positieve aandacht motiveert!
  • Benoem vooral wat je kind mag  (in plaats van wat het niet mag).
  • Stel duidelijke grenzen: Kinderen voelen zich veilig als ze weten waar ze aan toe zijn. Leg rustig uit waarom regels belangrijk zijn en wees consequent.
  • Luister naar je kind: Neem de tijd om te horen wat ze denken en voelen. Dit laat zien dat je hun mening waardeert, wat de band versterkt.
  • Stimuleer zelfstandigheid: Geef je kind ruimte en verantwoordelijkheid passend bij hun leeftijd. Zo bouwen ze zelfvertrouwen op.

Opvoeden is geen kwestie van perfect zijn. Kleine stappen maken een groot verschil. Heb je vragen of loop je tegen uitdagingen aan? Kijk eens op de site van het Centrum voor Jeugd en gezin in Ede (bij activiteiten). Op 11 februari 2025 is er een avond over positief opvoeden (digitaal of fysiek). Verder staat op de site nog info over positief opvoeden en allerlei andere onderwerpen. Neem gerust contact op met de CJG medewerker op de school van je kind of met het CJG Ede bij opvoedvragen. Samen kunnen we kijken wat bij jou en je kind past, we denken graag mee.

 

Meepraten?

Laat uw reactie op deze blog achter op Facebook.