Bij Opella werken we ‘domeinoverstijgend’. Dat is een aanpak die mensgericht is en waarbij u centraal staat in plaats van ‘de vakjes en de geldstromen van het zorgsysteem’.
De zorg voor mensen met een kwetsbare gezondheid in Nederland kan best ingewikkeld zijn. Als er zorg en ondersteuning nodig is, krijg je als zorgvrager en als familie te maken met een scala aan professionele hulpverleners in de domeinen zorg, welzijn en wonen.
We kijken naar het totaal van uw leven. We trekken samen op met u, de mensen uit uw netwerk, uw familie en naasten en met andere professionals, zoals het ziekenhuis, huisarts, dagbesteding of de hulp bij het huishouden. Wij werken door alle zorgdomeinen heen en werken samen met gemeentes, zorgverzekeraars en het zorgkantoor.
Bij Opella vinden we zinvolle zorg belangrijk. We zien mensen als een geheel van lichaam en geest. Naast persoonlijke verzorging en medische verpleging is voldoening en tevredenheid net zo belangrijk in het leven. Zingeving, juist ook in kwetsbaarheid en bij het ouder en/of minder vitaal worden.
We komen in onze zorg naast u staan en kijken breed naar alle domeinen van zorg. We gaan eerst uit van wat u zelf nog kunt. We kijken wat u opnieuw zelf zou kunnen (gaan) doen. Daarbij is van belang om te weten en te bespreken hoe u uw leven zou willen leven. We brengen in kaart wat naasten voor u kunnen doen en wat u voor hen betekent. We kijken naar hulpmiddelen en slimme oplossingen.
Als uw persoonlijke ‘arrangeur’ (de wijkverpleegkundige) u op deze manier heeft leren kennen, stellen we samen vast welke aanvullende professionele zorg en ondersteuning u dan nog nodig heeft en zult krijgen.
De arrangeur is een hbo-opgeleide professional, bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige of casemanager dementie, die zorg en ondersteuning kan inzetten ongeacht de verschillende financiële stromen. De arrangeur gaat daarbij uit van wat voor de persoon die zorg vraagt belangrijk is, ongeacht de plaats waar iemand woont of verblijft. Een arrangeur kijkt altijd wat u zelf kunt doen, samen met familie en het eigen netwerk, met voorzieningen in de wijk, met hulpmiddelen en zorgtechnologie en waar nodig met professionals.
Hoe ziet domeinoverstijgend werken eruit in de praktijk? We laten voorbeelden zien aan de hand van praktijksituaties.
Bekijk de video van Cor Deelen en zijn zoon Henk.
Henk maakt het samen met professionals mogelijk dat zijn vader met dementie thuis blijft wonen. "Mijn vader is een individu en niet zomaar een cliëntnummer."
In deze geanimeerde video maakt u kennis met mevrouw van der Veer. Mevrouw van der Veer heeft dementie en moet bij verschillende instanties aankloppen voor zorg en ondersteuning. Haar dochter verzorgt de boodschappen, thuiszorg helpt bij opstaan en naar bed gaan, de gemeente regelt hulp bij het huishouden. Maar waar mevrouw van der Veer zelf behoefte aan? Wat maakt haar leven de moeite waard? Bij Opella geloven we in een andere aanpak. Bekijk de video hoe die aanpak eruit ziet.
Meneer van Leeuwen was jarenlang docent op een middelbare school. Hij heeft een hersenbloeding gehad. De wijkverpleging helpt hem sinds kort bij het wassen en medicijnen innemen. Het thuiszorgteam en de neef van meneer van Leeuwen - die regelmatig op bezoek komt - maken zich zorgen. Hij lijkt vergeetachtig, werkt steeds minder mee met zorgmomenten en gaat minder vaak de deur uit. Opella biedt uitkomst. Het zorgteam komt erachter dat meneer van Leeuwen het - als oud-docent - belangrijk vindt dat er naar hem geluisterd wordt.
Het lukt mevrouw Müller niet meer om goed voor zichzelf te zorgen, goed te eten en het huis op orde te houden. Ze krijgt sinds kort begeleiding, betaalt door de gemeente, en thuiszorg, betaalt door de zorgverzekeraar. Mevrouw moet - na een ziekenhuisopname - tijdelijk naar een revalidatiecentrum van Opella. Het zorgteam leert mevrouw Müller weer zelfstandig voor haar maaltijden te zorgen. Het verblijf doet haar goed. Lukt het mevrouw Müller om dit thuis voort te zetten? Bekijk de video om te zien hoe Opella haar hierin begeleidt.