Bewoner Nudehof fietsend

Blijf mobiel met het juiste vervoermiddel

Het is zomer, dus: naar buiten. Hoe doet u dit wanneer u merkt dat u minder mobiel wordt? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe behoudt u uw zelfstandigheid en houdt u de vrijheid om op pad te gaan? De neiging kan zijn om dan maar thuis te blijven, niet dat bezoek te brengen aan een kennis, een brief te posten of de speeltuin te bezoeken met de kleinkinderen. Maar dat is jammer en niet goed voor de gezondheid. De ergotherapeuten van Opella geven u tips om ontspannen op pad te gaan, ook als dat niet zo eenvoudig gaat als vroeger.

Tip 1

Maak gebruik van een rollator. Misschien voelt u een drempel om er één te gebruiken, maar dit eenvoudige hulpmiddel kan u veel plezier opleveren. Het geeft u stabiliteit als u die nodig heeft en u kunt bijvoorbeeld makkelijk een boodschap meenemen. Als ergotherapeut kunnen wij meedenken welke rollator bij u past. Waar gebruikt u de rollator voor? Heeft u de rollator vooral binnen of juist buiten nodig? Kiest u voor grote of juist kleine wielen?

Tip 2

Geniet u van fietsen? Met een driewielfiets bent u een stuk stabieler en fietst u dus veiliger. Er zijn verschillende varianten: met of zonder elektrische ondersteuning, met twee wielen voor of juist achter. Met twee wielen aan de voorzijde kunt u beter inschatten hoe breed de fiets is tijdens het fietsen, maar u bent wat minder wendbaar. Ook hier geldt dat een deskundig advies kan helpen.

Tip 3

Als fietsen niet meer lukt of als reizen met het openbaar vervoer moeizamer gaat, dan is een scootmobiel misschien iets voor u. Ook een scootmobiel is er in verschillende soorten en maten. Gaat u ermee naar de winkel of juist het bos in? Aan de hand van uw eisen kunnen we bepalen waar de scootmobiel aan moet voldoen.

Tip 4

Met een duofiets gaat u samen met een bekende of een vrijwilliger op pad op een speciale fiets, waarbij u naast elkaar fietst. Meer informatie vindt u op www.fietsmaatjesgeldersevallei.nl.

Tip 5

Schakel een ergotherapeut in als u iemand nodig heeft die meedenkt over een geschikt middel in uw situatie. Eventueel kan de therapeut regelen dat u een middel kunt uitproberen. Ook als u twijfelt of een vervoermiddel nog wel veilig voor u is, dan kan de ergotherapeut u advies geven. De ergotherapeut kan ook met u meedenken of een aanvraag bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) voor vergoeding van een vervoermiddel in uw situatie passend kan zijn.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of gebruik maken van advies van de ergotherapeut in uw situatie? 
Neemt u dan contact op met het Opella servicepunt, telefoon 0318 752222, servicepunt@opella.nl. Of kijk op: www.opella.nl/ergotherapie