Opella heeft samen met de Gelderse Huisartsen (HAGV), ziekenhuis Gelderse Vallei en zes andere thuiszorginstellingen (Zinzia, Vilente, Santé Partners, Norschoten, Charim en Icare) een overeenkomst getekend voor het elektronisch uitwisselen van patiënt- en cliëntgegevens. André Kok, bestuurder Opella: “Het is de bedoeling dat alle VVT-partijen in de regio hierbij aansluiten.”
Er komt een regionaal ondersteuningsplatform om gegevens van elkaars patiënten te kunnen inzien. De gegevens worden enkel getoond als hiervoor toestemming is van de betreffende patiënt of cliënt. Het ondersteuningsplatform maakt de samenwerking tussen zorgverleners van de verschillende instellingen makkelijker en verbetert de zorg.
Wat ging eraan vooraf?
Er is gekeken naar elkaars werkwijze en systemen. Wat loopt al goed? Waar zitten de verschillen? Ook landelijke ontwikkelingen zijn meegenomen. Met al deze informatie zijn gezamenlijke uitgangspunten en een IT-architectuur voor de regio opgesteld.
Wat gebeurt er nu?
Het is nu tijd voor de volgende stap: de invoering van een ondersteuningsplatform waarmee data uitgewisseld wordt. Dit betekent dat er koppelingen worden gemaakt tussen de gegevenssystemen van de zorginstellingen en het ondersteuningsplatform. Hierdoor kan een met elkaar afgesproken set van gegevens zichtbaar worden gemaakt. Het platform zorgt voor vermindering van administratieve handelingen, maar bevordert vooral de betrokkenheid tussen zorgprofessionals rond de behandeling van de patiënt of cliënt. Het geeft zorgverleners de mogelijkheid het behandelbeleid eenvoudig met elkaar af te stemmen. Het ondersteuningsplatform is een opstap naar een toekomstig regionaal data-uitwisselingsplatform.
Start met wondzorg en proactieve zorgplanning
De twee regionale projecten die als eerste gaan werken met het ondersteuningsplatform zijn: complexe wondzorg en proactieve zorgplanning (PZP).
Zorg goed organiseren
‘Elke zorgorganisatie – ziekenhuis, huisarts en thuiszorg – is een schakel in het zorgnetwerk van de patiënt. Goed met elkaar afstemmen is daarom noodzakelijk om de zorg goed te organiseren. Het gemakkelijk uitwisselen van gegevens gaat ons helpen dat nog beter te doen. En uiteindelijk draagt dit ook bij aan het toegankelijk houden van de zorg voor inwoners uit de regio. Dat is een ambitie waar we graag aan werken met elkaar’, aldus Marjolein de Jong, voorzitter raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei en één van de ondertekenaars van de overeenkomst.
Vitale Gelderse Vallei
Bovenstaande samenwerking is onderdeel van Vitale Gelderse Vallei. In dit netwerk werken zorgorganisaties samen aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Deelnemers zijn: Huisartsen Gelderse Vallei, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Santé Partners, Pro Persona, Vilente, Zorggroep Charim, Opella, Norschoten, Zinzia, Icare, RIBW, Iriszorg en Menzis.
Foto v.l.n.r.: Judith Poulus (Charim), Karin Breuker (Norschoten), Hans Somer (Zinzia), André Kok (Opella), John Koole (Phoqus), Hans Santegoeds (Vilente), Marjolein de Jong (Ziekenhuis Gelderse Vallei), Leon Backes (Phoqus), Anja van Vloten (HAGV).