Schoolmaatschappelijk werker Opella

Digitaal werken

Geschreven door: Andries Kuiper, schoolmaatschappelijk werker Opella/ CJG Ede

Als Schoolmaatschappelijk werker ga ik vaak in gesprek met de Interne begeleiders van scholen, op huisbezoek bij ouders en in gesprek met kinderen/jongeren.

Dat doe ik nog steeds, maar sinds maart vooral digitaal of telefonisch. Daar komt dan nog bij de online overleggen en meetings met de collega’s en andere organisaties en niet te vergeten de online trainingen en Webinars die ik geregeld volg.

Wat eerst niet leek te kunnen, bijvoorbeeld een intake via beeldbellen, gaat nu eigenlijk best wel. Oké, ik mis wel veel informatie, want ik kan niet letterlijk in de keuken van mensen kijken en zie ook niet wat er om hen heen gebeurt, of de koffie een beetje is te drinken ;-)  en hoe de lichaamstaal van mensen is. Als een gesprek moeilijk is, kan ik wat lastiger troosten of bemoedigen, ik zit dan letterlijk te veel op afstand.

Daarbij kan het ook nog voorkomen dat de verbinding niet altijd makkelijk tot stand komt of dat het internet even niet goed werkt bij mij of bij de ander. Maar al met al lukt het wel om met elkaar in verbinding te blijven. Bijzonder toch?! We zoeken hier allemaal onze weg in en het lukt ook nog vaak, gelukkig.

Gewoon even wat tips in het digitale contact met elkaar:

  • Overleg met elkaar welk contact jullie het prettigst vinden, bijvoorbeeld: per e-mail, telefoon, Zoom, MS teams, Google Meet of andere beeldbelmanieren. Kijk ook wat een verantwoorde manier is, waarbij de veiligheid en privacy gewaarborgd is.
  • Verdiep je in het programma dat je gebruikt, er is vaak meer mogelijk dan je denkt en dat maakt dan het gesprek afwisselend. Gebruik eens een filmpje, laat eens wat info via beeld zien of drink samen digitaal een kopje koffie of thee.
  • Net zoals je in een fysiek gesprek structuur aanbrengt, is het goed dat nu ook te doen. Dit geldt natuurlijk vooral wanneer je als hulpverlener contact met een ouder, kind, leerkracht of andere betrokkene hebt. 
  • Baken de tijd goed af, voor je het weet is je ‘geplande uurtje’ voorbij.
  • Kinderen zijn het werken achter de pc wel gewend, mijn ervaring is dat het toch prettiger is met hen wel fysiek af te spreken. Ik maak dan een afspraak om even een rondje te wandelen, in de tuin of onder de overkapping of thuis bij hen in de woonkamer te gaan zitten. Die gesprekken hoeven niet lang te duren, maar hiermee bouw je meer vertrouwen op dan digitaal.
  • Denk vooral in mogelijkheden en kom er dan achter dat er veel kan, probeer er ook een beetje lol in te krijgen.
  • Dit gaat een keer voorbij, leer van deze ervaring en integreer het straks weer in je ‘normale’ manier van werken.

   

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.