Zingeving

Zingeving in de zorg: innerlijke ruimte

Geschreven door: Pastoraal medewerker en thuisraadondersteuner Renske Vermij

Onlangs gaf ik een training ‘spiritueel voeten vegen’ aan collega’s in de zorg. Zij moesten even een drempel over, want wat ging ik doen? Iets zweverigs met yogamatjes en mantra’s? Tot hun opluchting was dit niet het geval. We gingen aan de slag met de overtuiging dat zingeving het uitgangspunt is voor alle zorg. Hoe ga je dan aan het werk?

Praktijkvoorbeeld 

Een praktijkvoorbeeld: Je begint je ronde bij mevrouw Jansen, zij heeft dementie en is boos. Ze wil niet meewerken en scheldt je uit. Als professional weet je hier doorgaans goed mee om te gaan. Maar stel, je hebt thuis net ruzie hebt gehad met je puber van 13. En onbewust zit dat nog in je systeem, dan bestaat de kans dat je die emotie op mevrouw Jansen projecteert.

Dan bestaat er de kans dat je die emotie op mevrouw Jansen projecteert


En dan kom je bij meneer de Boer, die doorgaans heel meegaand is. Vandaag heeft hij zichzelf helemaal bevuild, maar hij wil niet wil douchen. Jouw irritatie is bij mevrouw Jansen al opgelopen en die arme meneer de Boer krijgt niet het geduld wat je hem anders wel zou geven. Wat er in jouw binnenste gebeurt tussen die drie gebeurtenissen – vervelende puber – mevrouw Jansen – meneer de Boer – dat moet je opruimen. Dit is spiritueel voeten vegen. Je veegt als het ware je innerlijke ruimte schoon.

Zingeving 

Alles wat je raakt neemt innerlijke ruimte in, door je voeten te vegen wordt je je daar bewust van en ontstaat er ruimte voor de ander met zijn of haar eigen emoties en vragen. En dat is heel belangrijk als je de ander écht wilt zien. Want als er ruimte is bij jou, is er ruimte voor de ander. Innerlijke ruimte is zelfs besmettelijk. Dit helpt je bij het zien wie de ander is en wat die ander ten diepste nodig heeft. En dat is zingeving.

Lees meer blogs van Renske

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog