Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Verpleegkundige Opella

Wees een liefdevol mens

Geschreven door: Diana Bouwmeester

Ik kreeg een boek van een collega die met pensioen gaat. Een afscheidscadeautje. En ik werd er meteen door gegrepen. Het heet de vijf geheimen van een goed leven en één van die geheimen is: wees een liefdevol mens. Maar wat is dat dan en hoe word je dat?

Het is het kiezen tussen het zaaien van onkruid of van bloemen. Kiezen tussen de mensen om je heen de aandacht te geven of andere, meer materialistische dingen. Een man vertelde aan de pastorale medewerker in het verpleeghuis dat hij dingen altijd belangrijker had gevonden dan mensen. En nu drong het besef tot hem door dat zijn BMW hem niet komt bezoeken in het verpleeghuis en de mensen om hem heen hebben afgehaakt. Zij kregen niet de liefdevolle aandacht.

Sommige mensen hebben het in hun aard om liefdevol om te gaan met iedereen in hun omgeving. Ze zien verdriet en/of eenzaamheid in die ander en geven gul hun volle aandacht, zonder er iets voor terug te verwachten. Anderen hebben dat minder en leren vaak door het leven zelf hoe fijn het is om zo in het leven te staan en wat je er vaak voor terug krijgt. Zij moeten heel bewust de keuze maken om een liefdevol mens te zijn. En dan moet het een keuze zijn voor die ander en niet voor wat je ervoor terug verwacht.

Een bewoner van het verpleeghuis heeft behalve een vorm van dementie ook een verstandelijke beperking. Ze heeft een uiterst nare jeugd gehad. Haar ouders waren niet liefdevol voor haar. Ze werd gepest op school en heeft ook in haar latere leven veel verdriet gekend. Zij lijkt in een rouwproces te zijn blijven steken, mogelijk door haar verstandelijke beperking. Ze blijft eindeloos herhalen wat er in het verleden is gebeurd. Vaak ga ik even bij haar zitten en laat haar vertellen over haar verdriet. Vaak zingen we daarna samen een psalm of een liedje. En altijd als ik kom is ze blij me te zien en als ik wegga is ze weer opgewekt. Omdat ik haar ZIE ,met haar pijn.   En  hoewel ik niets terug mag verwachten, is daar die blije lach van haar, maar dan ook echt blij met stralende ogen. Dan ben ik tevreden dat ik die keuze heb gemaakt. Wees een liefdevol mens!

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.