Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.

Ontmoeting jong en oud winst voor iedereen

Mooie ontmoetingen in verpleeghuis Walraven van Opella tussen mensen met dementie en studenten zorg en welzijn van het Duloncollege. De studenten doen ervaring op in het werken met mensen met dementie. De bewoners kunnen kiezen uit diverse activiteiten.

Maandag 12 maart werd er bijvoorbeeld een beautymiddag en beweegmiddag georganiseerd door de studenten in samenwerking met de medewerkers van Opella. Activiteitenbegeleider Ingrid van de Veen: “Deze eerstejaars studenten ondersteunen tien weken lang op maandagmiddag een activiteit voor bewoners met dementie. Dat kan individueel en kleinschalig zijn, zoals wandelen, een praatje maken of een spelletje doen. Of grotere activiteiten, zoals de beauty- en beweegmiddag of samen zingen. In het najaar zijn er contextdagen, waarbij studenten gedurende enkele weken meerdere ochtenden activiteiten ondernemen samen met bewoners.”

Ervaring opdoen
Docenten Carola Duinkerken en Sharon Pastoors vinden het belangrijk dat studenten ervaring opdoen. “Als Duloncollege kiezen wij er bewust voor de studenten al vanaf de eerste lesweken ervaring op te laten doen. Het is belangrijk dat ze kennis maken met de verschillende werkvelden. Dit project sluit daar heel mooi bij aan. Studenten kunnen voor langere tijd met dezelfde groep mensen optrekken en in contact komen.”

Netwerk
De samenwerking tussen Opella en het Duloncollege is voor de organisaties, maar vooral voor de klanten en studenten een meerwaarde. “Studenten maken kennis met het ziektebeeld dementie en de wisselende reacties van mensen met dementie”, legt Van de Veen uit. “Voor bewoners is een prettige daginvulling belangrijk voor een goede kwaliteit van leven. Sommige bewoners hebben een eigen netwerk, dat nauw betrokken is. Het contact met de studenten bouwt het netwerk uit en biedt een grotere diversiteit aan activiteiten. We zien dat studenten door deze ervaringen ook kiezen voor een stage en daarna wellicht een baan in de verpleeghuiszorg.”