Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Lindeboom

Lindeboom ter ere 200 jaar gemeente Ede

Vandaag hebben bewoners van Machtella en Walraven samen met burgemeester Verhulst een Lindeboom op het Baron van Wassenaerpark ingewijd ter ere van het 200 jaar bestaan van de gemeente Ede. 

De bijeenkomst begon in de Beringhemzaal, waar spreker dhr. Gijsbertsen van de Historische Vereniging Oud-Bennekom een presentatie hield over het voormalige streekziekenhuis en historisch fotomateriaal liet zien. Vervolgens trok het gezelschap richting het plantsoen aan de Edeseweg en de Boerhaavelaan, waar de Lindeboom al klaar stond. Bewoners hadden een wens voor de boom gemaakt die dhr. Van de Pol samen met de burgemeester in de boom hing. Ook zetten tien bewoners een wens op prikkers rondom de boom:

Een boom om onder te ontmoeten
Een boom om over te praten
Een boom om onder te mijmeren
Een boom om bij te rusten
Een boom om onder te lezen
Een boom om bij te leren
Een boom voor de schaduw
Een boom om onder te schuilen
Een boom voor energie
Een boom om………..

Rond de boom komt eind dit jaar nog een bank te staan en een bord met informatie over het wapen van Ede.

Wapen van Ede

Tussen 1812 en 1817 waren Lunteren, Otterlo, Bennekom en Ede aparte gemeentes. Met ingang van 1 januari 1818 gingen deze vier gemeenten samen op in één gemeente: de Gemeente Ede. In voorbereiding op deze samenvoeging werd er in die periode een wapen toegekend: een vrouw die steunt op een Bijbel en in haar hand een speer vasthoudt, met daar bovenop een vrijheidshoed. Het wapen is (gestileerd) nog altijd te zien in het logo, op het briefpapier en in de gemeentevlag.
Ter ere van het 200 jaar bestaan organiseert de gemeente Ede een reeks activiteiten. Het planten van de Lindebomen in de vier voormalige gemeenten is hier onderdeel van. Lindebomen worden al eeuwen lang gebruikt bij het verfraaien van (verzamel)plaatsen.