Naar homepage
Naar homepage
Opella neemt maatregelen in verband met het coronavirus. De actuele informatie vindt u hier.
Verpleging Opella

De tien geboden van Zuster Melk

Geschreven door: Verpleegkundige Diana Bouwmeester

Heleen Melk schreef in 1931 het “Handboek der ziekenverpleging.” Toen was zij al 8 jaar hoofdverpleegster en docente ziekenverpleging in Den Haag. Zij was de wereld door gereisd om te leren hoe men in andere landen de opleidingen aanpakte.

Zij heeft naar Amerikaans model het eerste oefenlokaal gerealiseerd. We doen dat nu nog steeds. Ze was een sterke onafhankelijke vrouw die openlijk koos voor een vrouwelijke levenspartner.

Op de eerste bladzijde van haar boek staan de tien geboden. Doel ervan is dat gehoorzaamheid nooit het gedachteloos uitvoeren van opdrachten hoort te zijn. Ze wees er op dat de zorg door professionals de liefde van naasten nooit kan en mag vervangen. Ik zal drie van de geboden er uit lichten om te laten zien hoe actueel deze nog steeds zijn.

  • Wees vol van uw zieken, maar leeg van uzelf.

Daarmee wijst ze er op dat de volle aandacht op de cliënt moet zijn en dat je de cliënt buitensluit door met een collega gezellig te babbelen. Het is duidelijk waar je aandacht nodig is en moet zijn.

  • Bedenk de grote verantwoordelijkheid, die de ziekenverpleging u oplegt.

Zij voegt daaraan toe dat één moment van onachtzaamheid ondraaglijk leed kan veroorzaken bij de cliënt en zijn naasten.

We hebben nu protocollen en de dubbele controles als onze handvatten om fouten te voorkomen.

  • Leef hygiënisch, voorkom besmetting en zorg voor geregelde ontspanning.

Tja, hoe actueel wil je het hebben. Inmiddels weet bijna iedereen wat besmetting betekent en wat de gevolgen kunnen zijn. Die geregelde ontspanning moeten we in deze coronatijd misschien op een andere manier doen dan wat we gewend waren, maar wat wij de afgelopen jaren gewend waren, hadden ze in 1931 ook niet allemaal. Vakkundige en hartelijke zorg blijven door alle jaren heen belangrijk.

Wat vindt u?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog.