Servicepunt 0318 752222

Bel Me Terug

Feit of fabel?

Diƫtiste Petra Reitsma blogt over voeding en het vak diƫtiste

Augustus 2016

Tijdens consulten hoor ik vaak uitspraken van klanten over voeding. Soms kloppen deze uitspraken en soms niet. Hieronder enkele voorbeelden: feit of fabel?

‘Bananen eet ik niet, want die stoppen.’
Fabel. Bananen bevatten veel vezels, dat is juist goed voor een gezonde stoelgang.  Drink er voldoende bij, want veel vezels en weinig vocht kan juist verstopping veroorzaken.

‘Ik drink elke dag een glas melk, want dat is goed voor mij.’
Feit. Melk levert veel van de dagelijkse eiwitten, vitamine B2, B12 en calcium. Ook bevat het andere vitamines en mineralen, zoals vitamine A, B1, B5, B8, foliumzuur, C, D, kalium, selenium, zink en magnesium.
Melk bevat hoogwaardig eiwit. Dat wil zeggen dat het eiwit uit melk veel essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft. Aminozuren zijn bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd, essentiële aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Deze essentiële aminozuren moeten dus via voeding aan het lichaam geleverd worden.
Vooral voor ouderen is het drinken van melk extra goed. Ouderen hebben vaak moeite om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Met een extra glaasje melk per dag is dus niks mis!

‘Ik eet altijd bruin brood; hoe donkerder, hoe beter!’
Fabel. Donker brood bevat niet altijd meer vezels en voedingsstoffen dan wit brood. Sommige fabrikanten maken wit brood donker door er wat gebrand moutmeel aan toe te voegen. Dit zorgt voor een donkere kleur aan het brood. De consument denkt dat het bruin- of volkorenbrood is, terwijl je eigenlijk wit brood met een kleurtje eet.  Kijk dus altijd goed naar de ingrediënten op een brood; als het brood gemaakt is van volkorenmeel zit je goed. 

 

"Sociaal, nieuwsgierig, nauwkeurig en leergierig" Dat is Petra Reitsma, diëtiste bij Opella.

Petra Reitsma

 

 

 
 
 
 
 

Wat vindt u? Laat hier uw reactie achter over bovenstaande blog.