Servicepunt 0318 752222

Bel Me Terug

Ouderen en de Schijf van Vijf

Di√ętiste Petra Reitsma blogt over voeding en het vak di√ętiste

Mei 2016

Allereerst zal ik mij even kort voorstellen: ik ben Petra Reitsma, bijna een jaar werkzaam als diëtiste bij Opella. Het leek mij leuk om blogs te gaan schijven en jullie daarin steeds iets kleins mee te geven over voeding en het vak diëtiste.

Vandaag mijn eerste blog en gelijk een dilemma: waar ga ik over schrijven? Er is zoveel gaande in de wondere wereld van voeding dat een keuze maken erg moeilijk is. Ik heb daarom gekozen voor een actueel onderwerp. Het is vast niet aan jullie aandacht ontglipt dat er sinds 22 maart een nieuwe Schijf van Vijf bestaat. Deze is voortgekomen uit de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Leuk, zo’n nieuwe Schijf van Vijf, maar dit geeft natuurlijk aanleiding tot veel discussie binnen en buiten voedingsland. Zo zou er weinig fundamenteels veranderd zijn ten opzichte van de oude Schijf van Vijf, is er kritiek op het advies om volle zuivel te vermijden en zou hij ingewikkelder te lezen zijn dan de voorgaande Schijf van Vijf.

Doel van de Schijf van vijf
Het doel van de Schijf van Vijf is de Nederlandse bevolking gezonder te laten eten en is bedoeld voor de preventie van chronische ziektes voor de algemene volwassen bevolking in Nederland. In hoeverre is hij dan bruikbaar voor de doelgroep ouderen, waar wij binnen Opella veel mee te maken hebben?

In principe is de Schijf van Vijf bruikbaar voor de doelgroep ouderen, vooral als er nog geen ziektes in beeld zijn. De aanbevelingen uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor gezonde voeding voor alle mensen vanaf 70 jaar en voorziet in alle belangrijke voedingsstoffen en energie.

Het is echter zo, dat wanneer iemand wél een ziekte (of verschillende ziektes) heeft, dit invloed kan hebben op de inname, de verbranding, etc.Vaak is deze basisvoeding dan niet meer toereikend. Door ziekte kan bijvoorbeeld meer energie, eiwit of bepaalde vitamines en mineralen nodig zijn. Wanneer dit het geval is, komen wij als diëtisten in beeld en komt er vaak een dieet bij kijken, gebaseerd op de aanbevelingen uit de Schijf van Vijf, maar gericht op het aanvullen van tekorten.

Bekijk hier de website van het Voedingscentrum en ontdekt jouw eigen Schijf van Vijf.

 

"Sociaal, nieuwsgierig, nauwkeurig en leergierig" Dat is Petra Reitsma, diëtiste bij Opella.

Petra Reitsma

 

 

 
 
 
 
 

Wat vindt u? Laat hier uw reactie achter over bovenstaande blog.