Servicepunt 0318 752222

Bel Me Terug

'Zorg met kleur' in Gelderse Vallei

Maanden van voorbereiding en selectie gingen eraan vooraf, maar maandag begon een nieuwe groep studenten van 's Heeren Loo, Icare en Opella met de opleiding aan het ROC A12 in Ede. Bijzonder aan deze groep van studenten is dat zij allemaal van allochtone afkomst zijn.

Dat levert een kleurrijk beeld op en dat is dan ook precies de naam van het project waarvan zij deel uitmaken: Zorg met Kleur in de Gelderse Vallei. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen Calibris, een opleidingsorganisatie, Icare, 's Heeren Loo en Opella, een drietal zorgorganisaties, Werkplein Ede Wageningen, ROC A12 Ede en de gemeenten Ede en Wageningen. Het doel is om meer leer- en werkmogelijkheden te bieden binnen de zorgsector voor mensen met een allochtone achtergrond.

Door de groeiende groep ouderen in ons land, heeft de zorgsector sterk behoefte aan medewerkers. Icare, Opella en 's Heeren Loo hebben daarom de handen ineen geslagen om te onderzoeken of er in de groep mensen met een allochtone achtergrond nieuwe medewerkers te vinden zijn. Ook zijn er steeds meer ouderen en mensen met een verstandelijke beperking met een allochtone achtergrond en ook daarvoor is het belangrijk dat personeel in de zorgsector daar ook de aansluiting mee heeft.

Opleiding
Het project Zorg met Kleur is een combinatie van leren en werken. De studenten volgen gedurende 40 weken de opleiding tot Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 bij het ROC A12 in Ede. Ze worden daarbij begeleid door de genoemde werkgevers. Na deze opleidingsperiode bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding voor niveau 3.

Profvoetballer
De deelnemers die de selectieprocedure hebben doorstaan, vormen een mooi gezelschap. Er zijn deelnemers van Turkse afkomst, maar ook mensen die afkomstig zijn uit Nigeria, Ruwanda, Marokko en Afghanistan. De verhalen achter de mensen zijn stuk voor stuk bijzonder. Evelien Tukker, HR adviseur van Icare: ,,Onze deelneemster uit Afghanistan, heeft een enorme achterstand overbrugd om hieraan mee te kunnen doen. In Afghanistan mochten meisjes helemaal niet naar school en de taalachterstand die zij heeft weten in te halen is enorm. Ook één van onze mannelijke deelnemers is hier in Nederland gekomen en heeft geprobeerd om een carrière als profvoetballer op te bouwen. Toen dat niet bleek te lukken heeft hij de keuze gemaakt om in de zorg te gaan werken.''

Soms is een allochtone achtergrond ook gewoon een voordeel. “Zo ging ik met een van onze kandidaten kennismaken in een van de verzorgingshuizen van Icare in Oosterbeek, waar de paters van de Mill Hill missionarissen wonen. We waren nog maar net binnen, of onze kandidaat - overduidelijk van Afrikaanse origine - werd aangesproken door een van de missionarissen, die in Afrika als missionaris had gewerkt en de kandidaat in zijn moedertaal aansprak.''

Terug naar vorige pagina  

OVERIGE ARTIKELEN

NIEUWSARCHIEF

Klik hier om naar het nieuwsarchief te gaan