Andries Kuiper

Schoolmaatschappelijk werk: gevoel en emotie

Geschreven door: Andries Kuiper, schoolmaatschappelijk werker Opella/CJG Ede

De ouders van de zesjarige Anna (gefingeerde naam) maken zich zorgen omdat ze moeite heeft om haar emoties te uiten. Ze vertoont vaak boze buien, huilt veel en gedraagt zich soms agressief naar haar broertje. Hoewel ze goed meedoet op school, is ze terughoudend in haar contact met klasgenoten. Anna's ouders hebben al verschillende dingen geprobeerd om haar te helpen, zoals tekenen, spelletjes spelen en haar een rustplekje geven. Ze beseffen dat Anna gevoelig is en worstelt met haar emoties. Vanuit schoolmaatschappelijk werk kijk ik hoe ik de ouders van Anna kan helpen.

Praten over gevoel en emotie

Een tip die ik ze geef is om een boekje over emoties aan te schaffen, zodat ze samen met Anna kunnen praten over haar gevoelens. Veel ouders hebben zelf nooit geleerd om bewust met hun emoties om te gaan, en dit kan van invloed zijn op hoe ze hun kinderen begeleiden. Het is belangrijk om kinderen te leren dat alle emoties er mogen zijn en dat ze niet weggestopt hoeven te worden. Door hiermee aan de slag te gaan, helpen ouders hun kinderen niet alleen omgaan met hun emoties, maar leren ze hen ook hoe ze zelf hun gevoelens en emoties  kunnen begrijpen en accepteren.

Emotieklets

Voor meer hulp moedig ik ouders aan om de boekenserie "Emotieklets"  en Slaapklets van Michal Janssen en Tischa Neve aan te schaffen, of om de website van www.psychogoed.nl te bezoeken voor meer informatie over het vergroten van zelfvertrouwen en het omgaan met emoties. Ouders voelen zich gehoord en ik kan nog een poosje met ze meedenken in wat zij en hun kind nodig hebben. Als het gewenst is kan ik gesprekjes met Anna hebben, of eventueel meedenken in vervolghulp indien nodig.

Meer informatie schoolmaatschappelijk werk

Er is vast meer te vinden over emoties, vergroten van zelfvertrouwen e.d., daarvoor is internet een mooie bron van informatie. Verder is er een flink aanbod van cursussen voor kinderen om het zelfvertrouwen te vergroten. Op 18 juni zal bijvoorbeeld Tischa Neve voor ouders een webinar Kinderen en (pittige) emoties verzorgen. Opgeven kan via CJG Ede.

Wil je meer weten over schoolmaatschappelijk werk? 

Meepraten?

Laat hier uw reactie achter op bovenstaande blog